Német szélsőjobb: indítsák be az Északi Áramlat gázvezetéket!

0
135
x.com

Két éve robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetékeket, melyek Oroszországból közvetlenül hozták a földgázt a Balti tenger alatt Németországba. A Der Spiegel szerint az ukrán titkosszolgálat hajtotta végre a robbantást, korábban Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró azt állította, hogy a CIA technikai tudása nélkül nem lett volna lehetséges ilyen akció.

Az Egyesült Államok és Lengyelország már régóta bírálta az Északi Áramlatot, melyet Jaroslaw Kaczynski a Hitler-Sztálin paktumhoz hasonlított. Németország egész gazdasági modellje az olcsó orosz energiára épült, ezért annak kiesése komoly károkat okoz ma is a német gazdaságnak, amely stagnál miközben a kormány népszerűsége a mélyponton. Előretör viszont a szélsőjobb és a szélsőbal, mindkettő az orosz kapcsolat felújításának híve. Tino Krupalla, az Alternative für Deutschland társelnöke, az X-en követelte a tengeralatti földgázvezetékek megnyitását: ”a német ipar egyik ütőerét vágták el. Frakciónk a Bundestagban vizsgálatot és büntetést követel minden felelősnek. Az Északi Áramlatot meg kell javítani, be kell indítani és annak működését biztosítani kell!” – követeli az Alternative für Deutschland társelnöke, aki mintha nem értesült volna arról, hogy Putyin Ukrajna elleni agressziója miatt megszakadtak az Európai Unió és Oroszország gazdasági kapcsolatai.

Orbán is a merkeli múlt árvája

A magyar miniszterelnök keleti nyitása valójában Angela Merkel koncepcióját követte, mely arra épült, hogy Németországnak és az egész Európai Uniónak Oroszországgal és Kínával együttműködve kell megteremtenie a világ új gazdasági centrumát, mely egyenrangú az Egyesült Államokkal. Washingtonban ezt a kihívást nem tolerálják, már 2021-ben stratégiai ellenfélnek nyilvánították Oroszországot és Kínát. Merkel kancellár azért is vonult sietve nyugdíjba, mert látta, hogy koncepciója elbukott az amerikai ellenálláson. Orbán Viktor így magára maradt a keleti nyitással, ezért találta ki a semleges gazdaságpolitikát. Vajon tolerálja-e ezt az Egyesült Államok?

Magyarország gazdasági súlya jelentéktelen tehát a magyar miniszterelnök politikája nem oszt és nem szoroz a világban viszont Orbán Viktor szimbolikus figurává vált, akire Donald Trump hivatkozott az elnökjelöltek vitájában. Ezért bírálta David Pressman nagykövet a korábbinál is határozottabban a nemzeti együttműködés rendszerét Magyarországon, és nevezte Orbán Viktort diktátornak a demokraták alelnök jelöltje. David Pressman beszéde felért egy hadüzenettel

“ha a demokraták maradnak Washingtonban, akkor Orbán nem maradhat Magyarország élén!”

– ezt üzente kódoltan az USA nagykövete.

Orbánnak az a peche, hogy Trump sem fogadja el az orosz és Kínabarát politikát. Ha Trump nyer a választáson, akkor az USA nem tesz lépéseket Orbán megbuktatására, de pénzt nem ad a düledező nemzeti együttműködési rendszer támogatására, és elvárja az orosz és a kínai kapcsolatok lazítását. Akárhogy is alakul az amerikai elnökválasztás Orbán Viktor magányos hős marad, aki mindinkább Don Quijite lovaghoz hasonlít: a múltba menekül a jelen kihívásai elől.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .