Árvíz Észak Koreában – Putyin a lőszerért cserébe segítene

0
888
x.com

“Mindig számíthat ránk” – írta az orosz elnök a duci diktátornak, Kim Dzsong Unnak, akinél nemrég látogatást tett. Az óriási árvíz próbára teszi Észak Korea kezdetleges katasztrófavédelmét. Dél Korea is segítséget ajánlott, de azt a nemzeti kommunista rendszer visszautasította.

1500-an haltak meg illetve tűntek el az árvíz során Észak Koreában, de ennek ellenére a diktátor azt közölte Putyinnal, hogy “kézben tartják a helyzetet, és csak akkor kérnek segítséget, ha arra valóban szükség lesz” – jelentette a hivatalos KCNA hírügynökség Phenjanból. Kim Dzsong Un, aki állítólag személyesen irányítja a katasztrófavédelmet, a hétvégén azzal vádolta Dél Koreát, hogy eltúlozza az árvíz következményeit, és “rágalmakat terjeszt ezzel kapcsolatban.”

Mi lenne ez a rágalom? “1000-1500 ember eltűnését illetve halálát  tartják valószínűnek az árvíz miatt, de ez nem igaz” – hangsúlyozta Észak Korea vezére anélkül, hogy számokkal szolgált volna. Észak Koreában csak ritkán közölnek számokat, és azok megbízhatóságát senki sem tudja ellenőrizni. Szöulban minisztérium működik, amely figyelemmel kíséri Észak Korea eseményeit. Koreát 1945 ben vágták ketté: az északi rész szovjet, a déli amerikai ellenőrzés alá került.

Észak Korea ma is sztálinista diktatúra, a világ egyik legszegényebb és legkorruptabb állama míg Dél Korea felküzdötte  magát a fejlett országok közé, és legkevesebb egy tucat világmárkával rendelkezik: Samsung, Hyundai, LG, Kia stb.

Orosz – észak koreai katonai egyezmény

Június 19-én Putyin és Kim Dzsong Un katonai együttműködési egyezményt írt alá, mely szerint

“mindkét fél kötelezi magát, hogy háború esetén a másik segítségére siet.”

Június 23-án Dél Korea, Japán és az USA közös közleményben ítélte el “az egyre mélyülő katonai együttműködést Oroszország és Észak Korea között.

Kim Dzsong Un Putyin látogatása kapcsán elmondta, hogy

“támogatjuk Oroszország különleges hadműveletét Ukrajnában.”

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Észak Korea több millió tüzérségi lőszert küld az Ukrajnában harcoló orosz csapatoknak.

Dél Korea azonnal jelezte, hogy a maga részéről fontolóra veszi Ukrajna támogatását.

Kim Dzsong Un – Putyinhoz és Orbánhoz hasonlóan Trumpra vár

Erről beszélt a BBC-ben egy volt észak-koreai diplomata, aki többször is négyszemközt találkozott a duci diktátorral, aki vaskézzel irányítja a nemzeti kommunista rendszert. Ri Il Kyu Kubában volt diplomata amikor múlt novemberben lelépett. Most a BBC-ben arról beszélt, hogy remegett a félelemtől amikor a diktátor hívatta, de szerencséjére “Kim Dzsong Un jó hangulatban volt.”

Milyen ember a diktátor?

“Ha a hatalmát veszély fenyegeti, akkor habozás nélkül feláldozná Észak Korea 25 millió lakóját. Ő jó apa, de azzal, hogy istent csináltak belőle , szörnyeteggé változott”

– mondta az egykori diplomata, aki arra célzott: Kim Dzsong Un bevetné az atomfegyvert is, ha úgy érezné, hogy a hatalma megőrzésének érdekében ez elkerülhetetlen. Észak Korea orosz tudósok segítségével nukleáris ipart és ballisztikus rakétákat fejlesztett ki. Putyin júniusban az űrfegyverkezésben ígért támogatást Észak Koreának.

Donald Trump elnöksége idején (2016-2020) többször is találkozott Kim Dzsong Unnal, sőt első amerikai elnökként egy rövid időre még Észak Korea földjére is lépett. A koreai háború, melyben az USA állt szemben Kínával, 1953-ban véget ért, de békeszerződés azóta sincs, mindössze fegyverszünet biztosítja a nyugalmat a koreai félszigeten.

“Ezer évben egyszer adódó lehetőség lenne Kim Dzsong Un számára, hogyha Donald Trump visszatérne a Fehér házba”

– mondta az észak-koreai diplomata a BBC-ben. Trump sikernek tartja találkozóit az észak-koreai diktátorral noha eredményt nem értek el.

“Azt hiszem, hogy Kim Dzsong Unnak hiányzom” – mondta mosolyogva egy kampány gyűlésen nemrég Donald Trump, aki szeretne visszatérni a Fehér házba Washingtonban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .