A párás hőség hamarosan lakhatatlanná teszi a Föld egy részét

0
836
Facebook

“A rendkívüli hőség abnormális”- hívta fel a figyelmet az ENSZ főtitkára. Ha minden így megy tovább, akkor hamarosan egyes térségek élhetetlenné válhatnak a hőség és a pára miatt – írta a NASA jelentése.

2,4 milliárd ember – a világ dolgozóinak 70%-a olyan régióban él, ahol nagyon magas a hőség kockázat – közölte az ILO. Az ENSZ munkaügyi szervezete szerint Afrikában ez a munkaerő 93%-ára vonatkozik, az arab államokban pedig 84%-ra. A hőség évente 23 millió balesetet okoz a globális gazdaságban évente és legkevesebb 19 ezer ember emiatt hal meg minden évben.

“Tegyük hőségállóvá minden ország gazdaságát!”

– kérte az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres.

Tavaly június óta minden hónap hőségrekordot döntött – jelezte az Európai Unió Kopernikusz klímaváltozási központja, amely arra is rámutatott, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak és hosszabbak a hőhullámok szinte mindenütt a világon.

2050-re a hőség és a pára miatt a Föld egy része lakhatatlanná válik

Erről közölt tanulmányt a NASA, amely műholdak segítségével elemezte a klímaváltozást. A hőség olyan pára buborékokat hozhat létre a közeli jövőben, amelyek élhetetlenné tehetnek egyes régiókat – hívja fel a figyelmet az amerikai űrhajózási intézet tanulmánya, mely rámutat arra, hogy amennyiben hat óránál tovább 35 fokos hőmérséklet idején pára buborék alakul ki, akkor az emberi szervezet felmondhatja a szolgálatot.

Az elmúlt 15 év során néhány szubtrópusi területen ez már be is következett!

Hol fenyeget a legnagyobb veszély a NASA modellje szerint? Mindenekelőtt délkelet Ázsiában, ott is elsősorban Pakisztánban, azután az Arab/Perzsa öböl térségében. Ezeken a területeken 2050-re válhat élhetetlenné a világ a hőség és a tartósan magas páratartalom miatt. Ha minden így megy tovább, akkor már Brazília egyes régiói és Kína fejlett keleti tartományai is veszélybe kerülhetnek 2070 táján. Sőt, az Egyesült Államok egyes régióit is sújthatja a tartós hőség – írja a NASA jelentése, amely hozzáfűzi, hogy ott a forróság  többnyire alacsony páratartalommal párosul, ez viszont aszályt és tűzvészt okozhat.

Kaliforniában most is óriási erdőtűz pusztít – jelentette a Reuters.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .