A kapcsolatok is elakadnak a tárgyalásokkal együtt?

0
1957
Pinterest

Az EU és Nagy-Britannia közötti jövőbeli kapcsolatáról szóló tárgyalások elakadtak. London továbbra sem akarja meghosszabbítani a tárgyalási határidőt annak ellenére, hogy ez az év végén válsággal fenyegeti. Maas szövetségi külügyminiszter sürgeti – ugyanakkor világossá teszi azt is, hogy az EU továbbra is következetesen kitart korábbi álláspontjánál.

Röviddel a Brexit-tárgyalások következő fordulója előtt, Heiko Maas szövetségi külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a London és az EU közötti jövőbeli kapcsolatokról szóló tárgyalások kudarcot fenyegetnek.

„Aggasztó, hogy Nagy-Britannia távolodik a tárgyalások kulcsfontosságú kérdéseivel kapcsolatos, közösen elfogadott politikai nyilatkozatunktól”

– mondta az SPD politikus az Augsburger Allgemeine-nek. „Ez nem lehetséges, mivel a tárgyalni csak a teljes és egységes csomagról lehet, amint azt a politikai nyilatkozat is meghatározza.”

A külügyminiszter szerint a kereskedelemről szóló megállapodás megkötése vagy a tárgyalási időszak meghosszabbítása az év vége előtt nem várható.

„Megtartjuk ezt az egyértelmű vonalat – konstruktívan, de következetesen” – hangsúlyozta Maas.

A brit kormány továbbra is ellenzi a határidő meghosszabbítását. „Ha ez így marad, akkor az évfordulón víruson kívül a Brexittel kell foglalkoznunk” – mondta a külügyminiszter.
Nagy-Britannia január 31-én elhagyta az EU-t. Az év végéig tartó átmeneti szakaszban az ország továbbra is az EU belső piacán és a vámunióban marad. Ez idő alatt mindkét fél kölcsönösen meg akar állapodni egy kölcsönösen előnyös kereskedelmi megállapodásról. A határidő egy évvel meghosszabbítható. Eddig a londoni kormány szigorúan elutasított egy ilyen kérelmet. A koronavírus világjárvány miatt videokonferencián keresztül zajló tárgyalások hétfőn folytatódnak.

Maas felszólította az Egyesült Államokat, hogy működjenek együtt az EU-val a válság gazdasági következményeinek kezelésére.

„Most együtt kell működnünk annak érdekében, hogy a globális gazdaság és a kereskedelem a vírus ellenére ismét meginduljon.”

Az Egyesült Államoknak és az EU-nak együttesen rendkívüli befolyása lenne, amelyet az emberek szeretnének és elvárnak a világ politikai porondján. Még akkor is, ha erre az utóbbi időben aktívan kell emlékeztetnie mindkét félnek magát.

„Az értékeink közös platformon alapulnak, és sokkal több közös érdekünk van, mint ellenérdekeltségünk”

– mondja Maas.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .