Weber szerint jó lenne egy újabb népszavazás a Brexitről

0
1223
youtube

Manfred Weber, a bajor CSU politikusa egy helyi lap, az Augsburger Allgemeine című bajor lap csütörtöki fórumán kiemelte: a 2019 választás történelmi jelentőségű az EU számára, mégis a Brexit körüli herce-hurca eltereli erről a figyelmet. 

Európa jövőjéről szóló kérdések „feledésbe merülnek a Nagy-Britanniában lialakult káosz miatt” – mondta Manfred Weber, elképesztőnek nevezve, hogy a Brexit elhúzódása miatt a távozásra készülő országban is meg kell tartani az EP-választást.

„Miként fordulhat elő, hogy meghatározó befolyást gyakorolhat az EP-választásra egy ország, amely kilép az EU-ból” – mondta.

Szerinte a briteknek inkább az EU-tagság ügyének rendezésével kellene foglalkozniuk. Szerinte a következő „logikus lépés egy újabb népszavazás lenne” – hangsúlyozta Manfred Weber.

Persze erről a briteknek kell dönteniük, az EU viszont kijelenthetné: nem számíthatnak több engedményre. Nem élvezheti a tagsággal járó előnyöket az az olyan ország, amely távozik a közösségből – fejtette ki véleményét az EPP csúcsjelöltje.

A brit parlament háromszor utasította el a brit kormány és az EU többi 27 tagállama által elfogadott kilépési megállapodást, valamint a jövőbeni kapcsolatokat felvázoló politikai nyilatkozatot. A brit törvényhozás alsóháza több véleménynyilvánító szavazást is tartott, hogy fel lehessen mérni, milyen kilépési feltételeket lenne hajlandó megszavazni a ház, ám egyik sem kapott többséget. Ezen belül az alsóház a második népszavazás kiírását sem támogatta, miként ettől Theresa May is határozottan elzárkózik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .