Tizenhét év után ismét az IMF-re szorult Argentína

0
989
Mauricio Macri argentin elnök (MTI/EPA/David Fernandez)

 50 milliárd dolláros készenléti hitelmegállapodást kötött Argentína a Nemzetközi Valutaalappal. A latin-amerikai ország nem először szorul az IMF segítségére. Szigorú megszorítások jönnek Argentínában.

2001-ben került hasonló helyzetbe Argentína, amely akkor nem tudta elkerülni a pénzügyi csődöt. Ma is hasonlóan alakult a helyzet: a banki kamatok 40%-ra emelkedtek, a pénz értéke rohamosan csökken. A sors iróniája, hogy Mauricio Macri elnök már megkezdte a liberális reformokat, de így sem tudta elkerülni, hogy az IMF-hez forduljon.

Argentína Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága, vezetői részt vesznek a G-20 csúcsértekezleteken. Évtizedek óta próbálkoznak a gazdasági problémák megoldásával, hogy felzárkózzanak a fejlett világhoz – mindmáig eredménytelenül. Az okokról megoszlanak a vélemények, de egy biztos:

a globális gazdaság realitásainak a figyelmen kívül hagyása semmiképp sem segíti a kibontakozást. Az elít a belső harcokkal foglalkozik, közben Argentína strukturális problémái megoldatlanok maradnak.

A három évre szóló hitelmegállapodás – melyet még az IMF igazgatüságánk jóvá kell hagyni – keretösszegének 30 százalékáta hitelkeret megnyitása után azonnal át is utalják majd Argentína számára. A kamata 1,96 és 4,96 százalék között alakul a felhasználás arányában. Argentínának minden egyes felvett tételt három éves moratórium után nyolc egyenlő negyedéves részletben kell törlesztenie.

A hitelszerződés értelmében Argentína 2019-ben a GDP 1,3 százalékára csökkenti költségvetési deficitjét a jelenlegi 2,2 százalékról, majd 2020-ra nullszaldót ér el, a következő évben pedig 0,5 százalékos GDP-arányos költségvetési többletet.

Az 50 milliárd dolláros készenléti hitel megnyugtathatja a nemzetközi piacokat, de minden bizonnyal felzúdulást okoz majd Argentínában, ahol az IMF által megkövetelt megszorítások számlájára írja alakosság a katasztrofális következményekkel járó 2001-2002-es gazdasági válságot. Mauricio Macri elnök kapcsolatfelvétele a nemzetközi hitelintézettel most is tiltakozást váltott ki a lakosság körében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .