2,5 milliárd dolláros kínai napelem beruházás Magyarországon

0
276
Facebook

Míg az Orbán kormány a levegőbe beszél, a pragmatikus kínai cégek a saját kezükbe veszik az energiaellátás megszervezését.

A Vsquare értesülései szerint a CATL, a BYD és a többi kínai cég, amely nagy beruházásokat hajt végre Magyarországon rájött arra, hogy a magyar kormány képtelen lesz annyi energiát biztosítani, amely számukra elegendő lenne. Ezért óriási napelem beruházásba fognak Magyarországon.

Mit vettek észre a kínaiak? Azt, hogy Paks 2 csak jóval később adhat áramot mint ahogy azt az Orbán kormány állítja. A magyar-orosz szerződésben még a 2030-as átadási dátum szerepel, de a szakértők szerint ennek az égvilágon semmiféle realitása sincsen. Az Orbán kormány manapság a 2032-es dátumot emlegeti Paks 2 kapcsán, de ebben is sokan kételkednek. Szijjártó Péter külügyminiszter kapta meg Paks 2 felügyeletét, és ő jelezte, hogy még márciusban Magyarországra látogathat a Roszatom elnök – vezérigazgatója. Lehet véletlen is, hogy Paks 2 előző miniszterét, Süli Jánost korrupcióval gyanúsítja az Integritási hivatal, de az sem kizárt, hogy belőle akarnak bűnbakot csinálni Paks 2 várható késése miatt. A kínai cégeknek azonban nem bűnbakra hanem energiára van szükségük, ezért vágnak bele a nagy napelem beruházásba Magyarországon.

Orbán is utalt erre évértékelő beszédében

“A naperőmű fejlesztési programunk úgy vágtat, hogy időnként megbokrosodott lóra emlékeztet” – mondta a miniszterelnök, aki elmondta, hogy

“a mi tervünk az, hogy meghosszabbítjuk Paks 1 működését, és felépítjük Paks 2-őt.”

Február elsején a beépített naperőmű kapacitás meghaladta az 5700 megawattot, ez majdnem a háromszorosa Paks 1 kapacitásának.

Ami Paks 2 elkészülését illeti: a Portfolio szerint ez valószínűleg csak 2035-től, de lehet, hogy csak 2037-től ad áramot.

“Az energiafogyasztás 15%-át már napelemekkel állítjuk elő“

– büszkélkedett a miniszterelnök, aki a szükségből csinált erényt. A kínaiak épp azt akarják kihasználni, hogy olcsó hazai 50 kilowattóra teljesítményű vagy még nagyobb napelem erőművekkel állítsanak elő áramot Magyarországon elsősorban a saját gyáraik számára.

Mindez persze szükségessé teszi az energia hálózat korszerűsítését, amely óriási pénzeket igényel. Kérdés, hogy a kínaiak tervezett 2,5 milliárd dolláros napelem beruházása hozzájárulást jelent-e ehhez is, mert hogyha a magyar államnak kell ezt egyedül megvalósítania, akkor ugyancsak mélyen a zsebébe kellene nyúlnia Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki az utóbbi időkben – az uniós pénzek be nem érkezése és a magyar gazdaság gyenge teljesítménye miatt – azt kell, hogy tapasztalja: a nagy zseb üres. Ingyen pedig csak a halál jön…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .