Soros a titkosszolgálatok miatt szólalt meg

0
897
Soros György Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Két fronton is lépett  az Orbán-kormány ellene irányuló támadásai ellenére sokáig hallgató Soros György: közleményben cáfolta a vádpontokat a magyar médiának, s ezzel párhuzamosan a Financial Timesnak adott interjút, amelyben részben a magyar titkosszolgálatok lépéseivel is indokolta  mostani megszólalását. 

A Függyetlen Hírügynökség hozta le hétfőn reggel először azt a közleményt, amelyben Soros György pontról pontra cáfolta a legutóbb nemzeti konzultáció kérdőíven szereplő állításokat. A Nyílt Társadalom Alapítvány magyarországi szóvivője, Csontos Csaba korábban már részletesen beszélt a FüHü-nek arról, hogy a nemzeti konzultáció hamis állításokra épül.

Soros György az interjúját mindjárt azzal kezdte, hogy most látta elérkezettnek az időt arra, hogy felszólaljon Orbán Viktor magyar miniszterelnök támadásai ellen.

“Többé nem maradhatok csendben, mert attól félek, hogy a titkosszolgálati nyomozás azt jelenti, hogy nem kizárólag a szervezeteket, hanem azoknak a vezetőit egyénileg is üldözni fogják”.

– adott hangot aggodalmának az amerikai milliárdos. Hozzátette, hogy „ezek az egyének és csoportok nagyon sokat tesznek azért, hogy az elnyomással szemben védjék meg az európai értékeket.”

Utalt arra, hogy Orbán Viktor korábban már beszélt arról, hogy a magyar titkosszolgálatok vizsgálják ezeket a szervezeteket, de annak vezetői vagy tagjai elleni nyomozásokról nem tett említést.

“Igazából Orbán volt az, aki megváltozott: egy rezsimellenes lázadóból egy maffiaállam vezetője lett”

– válaszolta Soros arra kérdésre, amikor a magyar kormányfővel kapcsolatos véleményéről kérdezték őt. Elismerte, hogy 80-as évek végén pénzzel támogatta Orbánt, hogy ő Oxfordban tanulhasson. Ekkor Soros szerint még olyan csoportnak volt a vezetője, amely a kommunista rendszer ellen harcolt, ígéretesek voltak és különleges dolgokat tanultak, így „minden támogatást megérdemeltek”.

Most viszont az amerikai milliárdos teljesen másképp látja az egykori protezsáltját. Szerinte szükséges lenne sokkal erősebben fellépni Orbán Viktor ellen. Elsősorban az Európai Unió intézményeinek kellene keményebb intézkedéseket foganatosítania amiatt, ahogyan a magyar kormány a civil szervezetekkel bánik, illetve fokozatosan felszámolja a jogállamiságot Magyarországon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .