17 milliárd helyett a duplájába kerül az új debreceni csoda

0
491

Az LMP szerint jól példázza a közbeszerzések az uniós támogatások felhasználása körüli anomáliákat a debreceni intermodális csomópont kialakítása. A tervek elkészítésekor 17 milliárd forintra becsült beruházás jelen állás szerint 34 milliárdért készülhet el.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter nem sokkal miniszteri kinevezése után már jelezte: az ország legnagyobb fejlesztési programjának,

a Modern Városok Programnak a költsége jóval magasabb lesz az eredetileg tervezett 3400 milliárdnál,

mert az építőipari árak mintegy harminc százalékkal emelkedtek. Az LMP szerint nem csak az építőipari árak drágulásával magyarázhatóak a költségnövekedések. A Debrecenben Mr.  20%-nak nevezett Kósa Lajosnál ezt senki sem tudhatja jobban.

Ezen túlmenőleg vannak olyan projektek is, amelyek közbeszerzési eljárását eredménytelenné kell nyilvánítani forráshiány miatt, majd az új közbeszerzést már nagyobb költségkerettel vagy csökkentett műszaki tartalommal írják ki. Ezzel leginkább a gondosan kiválasztott fővállalkozó kivitelező jár jól.

Az LMP szerint a mindent központosító kormányzás és a rendszerszintű korrupció lebénította az önkormányzatokat, és a helyi közösségek helyett a fideszes nagyurak érdekei érvényesülnek Magyarországon – ez látható a közbeszerzéseknél és az uniós támogatások felhasználásánál is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .