Újhelyi: a Fidesz elhallgatja a kellemetlen tényeket

0
768
Forrás: Facebook/Ujhelyi István

Nem „illegális migránsok” kapják a menekültkártyákat, ezek nem azonosítatlanok – derül ki az illetékes uniós biztos leveléből. Erre Ujhelyi István hívja fel a figyelmet, mondván: a Fideszben elhallgatják a koncepcióba nem illő tényeket.

Miközben újabb közpénzmilliárdokat költenek el a fideszesek az Európa-ellenes és nyilvánvalóan otromba hazugságokra építő kampányukra, aközben sunyin elhallgatják azokat a tényeket, amelyek cáfolják az állításaikat – írta a Facebookon Újhelyi István EP-képviselő.

Mint fogalmaz, a Fidesz európai parlamenti képviselői – például a sorosozásban fedett pályás Európa-bajnoknak számító Deutsch Tamás – írásbeli kérdéseket nyújtottak be az Európai Bizottsághoz a kormánypárti sajtóban előszeretettel tárgyalt „migránskártyákkal” kapcsolatban. A Fidesz politikusai szerint az Európai Bizottság „elfogadhatatlan módon hallgatásba burkolózik” az ügyben és „semmilyen tájékoztatást nem ad a kérdésről.”

Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos kilenc nappal ezelőtt tette közzé egyesített válaszát a feltett kérdésekre.

Ennek lényege a következő.

  • Az Európai Bizottság készpénztámogatási programokra finanszírozást nyújt humanitárius partnereinek számos országban, többek között Törökországban, Jordániában, Libanonban és Görögországban, ahová a szíriai polgárháború miatt lakóhelyét elhagyni kényszerült legtöbb kedvezményezett menekült.
  • Görögországban a humanitárius készpénztámogatást előre meghatározott összeggel feltöltött készpénzkártyák formájában nyújtják elismert menedékkérők és nemzetközi védelemben részesülő személyek számára, főszabály szerint legfeljebb hat hónapra, a programot központilag koordináló görög migrációpolitikai minisztérium által meghatározott feltételekkel.
  • Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) két másik nemzetközi humanitárius szervezettel (a katolikus segélyszolgálattal és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetségével) együttműködve hajtja végre a programot.
  • Az uniós joggal összhangban a program biztosítja a menedékkérők számára a befogadás anyagi feltételeit, az alapvető szükségleteik méltó, legális és hatékony módon történő kielégítése céljából.
  • E program keretében több, mint 90 000 kedvezményezett kapott havi rendszerességgel, az egyes családok összetételének megfelelően előre meghatározott összegű készpénztámogatást, mely Görögország szociális szolidaritási jövedelméhez igazodik.
  • A kártyákat csak közvetlenül az UNHCR és végrehajtó partnerei tölthetik fel. A 2016–2018-as programozási időszak során a Bizottság mintegy 122 millió eurót különített el a görögországi kedvezményezettek számára nyújtott többcélú készpénztámogatásra.
  • A kártyákon egy szám található, amely a programban részt vevő kedvezményezett személyazonosságára vonatkozik. A kártyatulajdonos személyazonosságát fizikai vizsgálattal havonta ellenőrzik. Bármilyen visszaélés vagy hamis személyazonosság esetén a kártyát letiltják. A kártyákat kizárólag Görögországban lehet használni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .