Trump amerikája

0
1302
Facebook

Az USA hadseregének hadnagya három napra hazament San Diegóba. Rocio Rebollar Gomez átölelte 30 éves fiát, Gibram Cruz hadnagyot, miután megérkezett a San Diego nemzetközi repülőtérre. Hazatért, hogy búcsút mondjon az anyjának, akit január másodikán deportálnak.

Gomeznek 2020. január 2-án a kitoloncolási végzés alapján el kell hagynia az Egyesült Államokat. Ez lehet az utolsó alkalom, amikor Cruz látja őt az Egyesült Államokban, hacsak valamilyen csoda nem történik addig.

A Cruz család otthona csütörtök este bármilyen család helyszíne lehetett volna az ünnepi időszakra. Az unokák játszottak nagybátyjukkal, a katonatiszttel az udvaron. Csak úgy visszhangzott minden nevetésüktől.

Gomez Rebollar csodára vár, ez maradt az egyetlen mentsvár, miután kimerítettek minden jogi lehetőséget. Hisz a csodában. Nem tudja elképzelni, hogy január 2-án távozzon az országból.

“Az egyetlen ajándék, amit  szeretnénk, hogy a nagymama itt maradhasson”

– mondta az unoka spanyolul.

Gibram Cruz hadnagy körülbelül három napot tölthet otthon. Ő az Egyesült Államok hadseregének hírszerző tisztje. Vasárnap reggel mennie kell vissza állomáshelyére.
Ennyi szabadsága van. Még anyja december 29-i születésnapját sem tudja a családdal ünnepelni.

“Alapvetően azért jöttem haza, hogy búcsút mondjak anyámnak”

– mondta.

Hírszerző tisztként az USA-n kívüli személyes okokból való utazás engedélyének megszerzése hosszú és bonyolult folyamat mondta, ez nagyon megnehezíti anyja meglátogatását a deportálása után.

Gomez Rebollar megpróbált egy olyan programra jelentkezni, amely védi az amerikai katonai személyzet családtagjait szolgálat közben, de ez a program diszkrecionális, és az USA Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatai december elején elutasították a kérelmet.

„Az Egyesült Államok bevándorlási törvényei lehetővé teszik a külföldiek számára, hogy minden jogi lépést megtehessenek a kitoloncolás elkerülésére; mindazonáltal, amint kimerítették az összes lehetséges eljárást és fellebbezést, és a kitoloncolás továbbra is érvényben marad ezt a végzést végre kell hajtani ”- mondta az ICE illetékesei.

Gomez Rebollar ügyvédje, Tessa Cabrera mérlegelési jogkört kért az ICE-től, és a kongresszus több tagja azt mondta a családnak, hogy ugyanezt tennék. Az ICE eddig fenntartotta a Gomez Rebollar távozására vonatkozó parancsát.

Jelenleg az ügy az ICE kezében van” – mondta Cabrera. – Csodát várunk. Nincs semmi más, amit ügyvédként tehetek, hogy segítsek neki.

Noha nincs bűnügyi múltja, Gomez Rebollar bevándorlási története roppant bonyolult.
Először 1988-ban érkezett az Egyesült Államokba. A 90-es évek közepén bevándorlási hivatal eljárt vele szemben és a legfiatalabb lányával hét hónapos terhesen kiutasították és néhány nap után Mexikóban találta magát.

Két idősebb gyermekének szüksége volt rá az USA-ban ezért az első adandó alkalommal  illegálisan visszatért az országba. A 2000-es évek közepén ismét kétszer kitoloncolták az Egyesült Államokból. – Lauren Mack az ügynökség szóvivője megerősítette Gomez Rebollar bevándorlási történetét.

A harminc éves hadnagynak középiskolás korából még mindig élénken él emlékezetében az a szombat, amikor a korán reggel érkező  bevándorlási tisztviselők elvitték édesanyját. Emlékszik, hogy hajléktalanná vált a megpróbáltatások során.

Gomez Rebollar mindennek ellenére minden alkalommal visszatért gyermekeihez, és újjáépítette az egész család életét.

Néhány éve ismét sikerült megvennie egy házat.

Gibram Cruz hadnagy az egyetem után feladta álmát, hogy a jogi végzettséget szerezzen és belépett a hadseregbe. Remélte, hogy az USA-ért való szolgálat gesztusa azt is jelenti, hogy az ország megengedi anyjának a letelepedést. 2018-ban, amikor úgy döntött négy év szolgálat után meghosszabbítja szerződését a katonaságnál ismét eljárást indított az ICE anyjával szemben.

„Csatlakoztam az ország védelméhez és a családom biztonságának megőrzéséhez” – mondta Cruz az ügyvédi irodában. “Most veszélyekkel kell szembe néznem itt, a saját otthonomban.”
Cruz és két nővére nehezen küzd meg azzal, hogyan kell logisztikailag felkészülni anyjuk, Gomez Rebollar deportálására.

Az anya fél visszatérni Acapulco-ba – amely egyébként szülővárosa -, ahol a kartellek folyamatosan elkövetett erőszakos cselekményei miatt állandó félelemben kell élni.

A San Diego Egyetem jelentése szerint 2018-ban a városban a harmadik legtöbb emberölés történt Mexikóban, és a legnagyobb emberölés aránya az ország tíz legerőszakosabb városa közül.

Ez az erőszak már megérintette Gomez Rebollar családját. Testvérét elrabolta egy kartell, és bár a család több ezer dollárt fizetett a testvér visszatérése érdekében, még testét sem találták meg soha.

A család attól tart, hogy Gomez Rebollar kapcsolatai az USA-val és különösen fia foglalkozása miatt a célponttá válnak. – Könnyű zsákmány lenne számukra, a család könnyen zsarolhatóvá válik – mondta Cruz, hivatkozva a kartellekre. – Hogyan kellene megóvnom őt?

Gomez Rebollar nem volt hajlandó beszélni a családtagjairól: Isten tervét velem követnem kell, bármi is legyen. – Megéri – mondta az udvarán ülő, a családját figyelve.

„Gyermekeim élete megéri. Minden áldozat megéri. – mondja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .