Tranzakciós adóból finanszíroznák a klímaváltozás elleni küzdelmet

0
176

One Planet Summit- csúcstalálkozó a klímaváltozás ellen Párizsban. Ezt Emmanuel Macron francia elnök javasolta azt követően, hogy Donald Trump közölte: az USA kilép a nemzetközi klíma egyezményből.

A kedden megnyíló csúcsnak arról kell döntenie, hogy miből finanszírozzák az éghajlatváltozás elleni harcot, ha az USA nem fizet?

A fejlett államok 100 milliárd dollárt helyeztek kilátásba a szegény országok támogatására.

Amerika kilépésével nagy lyuk tátong, bár Emmanuel Macron megerősítette: Franciaország évi 5 milliárd eurót fizet 2020-tól kezdve. Hogy jön össze a többi pénz?

Négy francia miniszter azt javasolja: vezessenek be európai pénzügyi tranzakciós adót, és ebből finanszírozzák a klímaváltozás elleni harcot.

Az Európai Unióban már évek óta vitatják a tranzakciós adó ügyét- eddig minden eredmény nélkül.

A tagállamok érdekei nagyon eltérőek. A francia javaslatnak meglehetősen csekély az esélye a sikerre, de legalább felveti a problémát: azt, hogy miből finanszírozzák a klíma változás elleni harcot az USA kilépése után. Hiszen csak egy Földünk van, ahogy azt a One Planet Summit hangsúlyozza …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .