Tovább görög Kovács botránya

0
1941
Kovács Zoltán

Az EU finn elnöksége tovább viszi Kovács Zoltán államtitkár brüsszeli botrányát, mert nem fogadja el a magyar kormány válaszát. Kovács a magyarországi 7. cikkelyes eljárás zárt meghallgatásáról folyamatosan twitterezett, sértegetve a minisztereket.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország nem tartja kielégítőnek a magyar választ Kovács Zoltán államtitkár keddi Twitter-üzenetei ügyében. Ezt Tytti Tuppurainen, a finn kormány európai ügyekért felelős minisztere közölte pénteken Brüsszelben. Szerinte a magyar válasz nem kielégítő és hiányos, nem foglalkozik a tweetelés tényével, és megpróbálja másra terelni a figyelmet.

A finn elnökség arról a botrányról kért magyarázatot, hogy Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára Twitter-üzeneteket küldött a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi második meghallgatásról az Általános Ügyek Tanácsában. Az ülés azonban zárt volt, ezért tilos lett volna bármilyen információt kijuttatni.

Tytti Tuppurainen hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Tanácsa

„ülései titkosságának megtiprása”

rendkívül komoly. Hozzátette, hogy az esetről konzultálni fognak a tanács jogi szolgálatával, valamint foglalkoznak vele az Európai Unió Tanácsa keretében működő Állandó Képviselők (nagykövetek) Bizottságának (Coreper) ülésén is.

A finn elnökség nevében még helyben magyarázatot kért a kormánytól Tuppurainen. Kérdéseire a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt csütörtökön. Gulyás Gergely a kettős mérce megnyilvánulásának nevezte a számonkérést arról, hogy a magyar kormány egy államtitkára saját véleményét rögzítve tudósított a meghallgatásról. Kijelentette: a magyar kormány továbbra is nyitott az együttműködésre, de el kell dönteni, hogy milyen formában zajlanak az eljárások.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter már az ülésen kivonulását helyezte kilátásba, ha Kovács marad (akkor azonban vége lett annak). Két nappal később pedig egy interjúban közölte: már az ülés után elnézést kért tőlük a Varga Judit vezette magyar delegáció Kovács viselkedéséért. Mindemellett az ügyből igazán hangos skandalum amiatt lett, hogy a tanácskozás alatt írt 75 (!) üzenetben az államtitkár folyamatosan sorosozott, a megszólalókat (uniós miniszereket) a „Soros-zenekar” tagjainak nevezve sértegette.

Asselborn az eset kapcsán általánosságban fogalmazva szintén úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány lábbal tiporja az uniós szabályokat, és csak saját érdekeit követi az uniós ügyekben. „Torkig van” ezzel a viselkedéssel – mondta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .