Tíz éve történt – Engedélyezné az azonos neműek házasságát az az SZDSZ

0
95

2007. szeptember 20-án arról írt a Független Hírügynökség, hogy az SZDSZ benyújtja a Parlamentnek azt a törvénymódosító javaslatát, ami, engedélyezné az azonos neműek házasságát és a heteroszexuális házaspárokéval megegyező jogokat adna nekik.

Ezt Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az SZDSZ javaslata szerint az új szabályozás már januártól életbe lépne.

Az azonos neműek házasságához a családjogi törvényt módosítaná az SZDSZ, méghozzá úgy, hogy egész egyszerűen kivenné a törvény szövegéből a férfi és a nő kifejezéseket és a törvényben csak annyi szerepelne, hogy Magyarországon házasságot két nagykorú személy köthet. A módosítással egyúttal az azonos neműeket is a heteroszexuális párokkal azonos jogok illeték meg.

Az SZDSZ álláspontja szerint nincs és nem is lehet részleges jogegyenlőség vagy részleges szabadság, egyenlő jogokat kell biztosítani mindenkinek, így a szexuális kisebbségekhez tartozóknak is – mondta Gusztos Péter. A liberális politikusok előzetesen nem tárgyaltak a szocialistákkal a törvényjavaslatukról, de megkezdik az egyeztetéseket és bíznak abban, hogy ugyanolyan egységes lesz a javaslat támogatása, mint amilyen egységesen léptek fel a koalíciós pártok nyáron a homoszexuálisok bántalmazása ellen és álltak ki homoszexualitását nyíltan vállaló államtitkár, Szetey Gábor mellett.

Léderer András, az SZDSZ ifjúsági tagozatának elnöke elmondta, elsőként Hollandiában engedélyezték az azonos neműek közötti házasságot, de azóta több más országhoz hasonlóan már Európa egyik legkatolikusabb országában, Spanyolországban is engedélyezett. Léderer András felhívta a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon az azonos nemű párok például nem vehetik át egymás ajánlott levelét, de egészségügyi felvilágosítást sem kaphatnak a másikról, ők ugyanis nem minősülnek egymás közeli hozzátartozójának.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..