Tb: százezrek veszélyben

0
1740

Egységes társadalombiztosítási kulcsot alkotott a parlament, ami adminisztrációs egyszerűsítés, de ezzel párhuzamosan sok százezer ember ellátása kerül veszélybe. Most utólag kell rendezni az elmaradt járulékot, jövő júliustól azonnal kidobják az embert.

A társadalombiztosítási ellátásokat egységes, 18,5 százalékos kulcsba terelte a parlament. A nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási, valamint a munkaerőpiaci járulék 2020. július 1-jétől összeolvad egységes tb-járulékba, amelynek mértéke megegyezik ennek a négy járulékéval. Ez minden bizonnyal a könyvelők és járulék-számfejtők számára jelentős könnyebbség.

A jó hírek

Egyes biztosítotti kategóriákban új kötelezettség lesz az egységes tb-járulék megfizetése úgy, hogy ezzel ellátási jogosultság is jár. Azaz az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók a tb-járulék fizetésével szereznek munkaerőpiaci jogosultságot július 1-je után. Könnyítés, hogy

a vállalkozóknak az új járulékot a minimálbér után kell fizetni, míg jelenleg az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik az egyéni és társas vállalkozók.

Ezzel 7,5 milliárdot spórolnak meg.

Járulékmentességet kap minden munkát vállaló nyugdíjas,

jövedelmüket ezentúl csak a 15 százalékos szja terheli. Jelenleg csak a munkaviszonyban állók kapnak járulékmentességet.

A gyermekek után járó családi kedvezmény a teljes, 18,5 százalékos tb-járulék terhére érvényesíthető lesz.

Ezzel egymilliárd forint marad a gyermekes családoknál.

És akik rosszul járnak

Eddig a jó hírek. Látszólag nincs abban változás, hogy aki három hónapig nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, az kiesik a térítésmentes ellátásból – az életmentő beavatkozásból nem. Az áj szabály értelmében ebben az esetben

a TAJ-szám érvénytelenné válik, az egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe, amíg a tartozást nem egyenlítik ki.

A változás azokra vonatkozik, akik saját maguk fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amelynek összegét 7500-ról 7710 forintra emelik, és már januártól. Ez a kormány szerint a „potyautasokat” szűri ki a rendszerből. Álláspontja az, hogy a biztosítottakon túl nem merül fel semmilyen járulékfizetés, illetve térítési kötelezettség például a nyugdíjasoknál, a gyed-ben, gyes-ben, gyet-ben részesülőknél, a szociálisan rászorultaknál, hajléktalanoknál.

A dolog azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű. Azok fizetik az egyéni egészségbiztosítási járulékot, akik után munkáltató vagy más kifizető (akár az állam) nem utalja ezt. Tipikusan ilyenek a munkanélküliek, iskolából frissen kikerültek, de még el nem helyezkedettek. A hatályos szabály értelmében az ilyen „rendezetlen” biztosításúakat is ellátja az orvos, akinek képernyőjén piros lámpa figyelmeztet a problémára. Ebben az esetben utólag kell befizetni az elmaradt járulékot (akár a NAV behajtása útján).

A változás nyomán azonban nincs haladék,

csak az ellátás készpénzes megfizetése ellenében kaphat szolgáltatást. Mint az olyanok, akiknek bármilyen más okból nincs biztosításuk (például külföldiek EU-kártya nélkül), akiknél barna lámpa jelzi az orvosnak ezt. Vagyis ilyen honfitársunk

vagy helyben állja a piacinak tekinthető tarifát, vagy mehet isten hírével.

Kivéve, ha háziorvosa megszánja, bár támogatott receptet vagy beutalót ekkor se írhat fel érvényes biztosítás híján.

Szerény becslések szerint is legalább félmillió olyan ember él az országban, akit ez a változás érint. Azokat, akik egyéni egészségbiztosítási szerződés alapján fizetik a havi díjat; közülük bárki válhat pénz híján három hónap elteltével azonnal biztosítatlanná. És azokat, akiknek korábban se volt biztosításuk.

Mivel az egyéni biztosításra a NAV-hoz kell bejelentkezni, csak azok tehetik meg ezt, akiknek van állandó lakcímük. Több tízezren lehetnek, akiknek nincs. Például albérletesek, akiknek bejelentkezéséhez a tulajdonos nem járul hozzá, márpedig ez a jellemző. Ennek a vékony rétegnek persze viszonylag kevéssé ront a helyzetén a mostani változás, de még az elvi lehetőséget is elvesztik arra, hogy legalább utólag próbáljanak megoldást találni a biztosítási jogviszonyra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .