Kezdőlap Címkék Egészségbiztosítás

Címke: egészségbiztosítás

“A házunkat is eladjuk, hogy megmentsük az édesanyámat!”

A Covid vírus adósságválságba sodorja Latin Amerika polgárait: 22 millióan csúsztak le a szegények közé a koronavírus járvány miatt- állapította meg egy ENSZ jelentés, melynek kapcsán a Reuters nézett utána: miből fizetik a kezelést a kétségbeesett polgárok?

“Mindenemet a zaciba adtam” – mondja a Reuters tudósítójának egy 34 éves asszony Limában egy kórház előtt. Sandra Contreras édesanyját ott ápolják, mert ő is elkapta a járványt.

“Ha kell, akkor a házunkat is eladjuk, hogy megmentsük az édesanyámat!”

Peruban – sok más latin-amerikai államhoz hasonlóan – a szegények többségének nincs egészség biztosítása, ezért a saját zsebükből kénytelenek fizetni a Covid-19 vírus elleni kezelést.

Húsz éve nem volt ezekben az országokban ilyen szegénység, melyet csak tovább mélyít az, hogy a válság elhúzódik.

Paraguayban a szegények hitelt próbálnak meg felvenni, hogy ebből fedezzék a kórházi kiadásokat.

“Nálunk, ha nincs kapcsolatod vagy pénzed, akkor belehalsz a járványba” – hangsúlyozza az a 34 éves manikűrös nő, akivel a Reuters tudósítója beszélgetett Asuncionban, Paraguay fővárosában. A szerencsétlen asszony férje kórházban van koronavírus fertőzéssel. Bár vidéken élnek, de a fővárosba hozták, hogy javítsák az életbenmaradás esélyét. Mindez eddig 6,5 millió guaraniba került (ez dollárban 985-öt jelent). Az asszonynak kell megvásárolni a gyógyszert, és azzal várakoznia a kórház előtt míg szólítják. Mindezt csakis hitelből tudja megoldani. Paraguayban csak minden ötödik polgárnak van egészségbiztosítása, a többiek úgy boldogulnak ahogy tudnak.

Manausban összeomlott az egészségügy

A Covid-19 brazil mutánsa miatt olyan sokan kerültek súlyos állapotba, hogy a kórházak képtelenek voltak megbirkózni a helyzettel Manaus városában.

“Havi 3550 dollárba került az otthoni ápolás” – mondja egy középkorú asszony, akinek a 87 éves édesanyját kellett gondoznia. Az idős asszony túlélte, de továbbra is ápolásra szorul.

687 ezer Covid-19 halott

Erre senki sem készült fel, az emberek rendkívüli mértékben eladósodnak – hangsúlyozza a szakértő, aki rámutat arra, hogy Európa után Latin Amerika a második a koronavírus okozta halottak számában.

Brazília után Mexikóban van a legtöbb koronavírus okozta halott Latin Amerikában. A fiatal Paloma Granados itt halt meg 21 napos kórházi kezelés után. A számla: 7 millió peso vagyis 330 ezer dollár!

A kormányok megpróbálnak segíteni: 84 millió háztartás kapott eddig valamiféle támogatást. Ez nagyjából a lakosság fele.

Mindez nagy társadalmi feszültséget okoz – jelzi az ENSZ jelentése. A világszervezet latin-amerikai bizottságának titkára, Alicia Barcena azt sürgeti, hogy a térség országai “építsenek ki egy fenntartható jóléti államot, mert ezt már réges régen meg kellett volna tenniük.”

Tb: százezrek veszélyben

Egységes társadalombiztosítási kulcsot alkotott a parlament, ami adminisztrációs egyszerűsítés, de ezzel párhuzamosan sok százezer ember ellátása kerül veszélybe. Most utólag kell rendezni az elmaradt járulékot, jövő júliustól azonnal kidobják az embert.

A társadalombiztosítási ellátásokat egységes, 18,5 százalékos kulcsba terelte a parlament. A nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási, valamint a munkaerőpiaci járulék 2020. július 1-jétől összeolvad egységes tb-járulékba, amelynek mértéke megegyezik ennek a négy járulékéval. Ez minden bizonnyal a könyvelők és járulék-számfejtők számára jelentős könnyebbség.

A jó hírek

Egyes biztosítotti kategóriákban új kötelezettség lesz az egységes tb-járulék megfizetése úgy, hogy ezzel ellátási jogosultság is jár. Azaz az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók a tb-járulék fizetésével szereznek munkaerőpiaci jogosultságot július 1-je után. Könnyítés, hogy

a vállalkozóknak az új járulékot a minimálbér után kell fizetni, míg jelenleg az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik az egyéni és társas vállalkozók.

Ezzel 7,5 milliárdot spórolnak meg.

Járulékmentességet kap minden munkát vállaló nyugdíjas,

jövedelmüket ezentúl csak a 15 százalékos szja terheli. Jelenleg csak a munkaviszonyban állók kapnak járulékmentességet.

A gyermekek után járó családi kedvezmény a teljes, 18,5 százalékos tb-járulék terhére érvényesíthető lesz.

Ezzel egymilliárd forint marad a gyermekes családoknál.

És akik rosszul járnak

Eddig a jó hírek. Látszólag nincs abban változás, hogy aki három hónapig nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, az kiesik a térítésmentes ellátásból – az életmentő beavatkozásból nem. Az áj szabály értelmében ebben az esetben

a TAJ-szám érvénytelenné válik, az egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe, amíg a tartozást nem egyenlítik ki.

A változás azokra vonatkozik, akik saját maguk fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amelynek összegét 7500-ról 7710 forintra emelik, és már januártól. Ez a kormány szerint a „potyautasokat” szűri ki a rendszerből. Álláspontja az, hogy a biztosítottakon túl nem merül fel semmilyen járulékfizetés, illetve térítési kötelezettség például a nyugdíjasoknál, a gyed-ben, gyes-ben, gyet-ben részesülőknél, a szociálisan rászorultaknál, hajléktalanoknál.

A dolog azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű. Azok fizetik az egyéni egészségbiztosítási járulékot, akik után munkáltató vagy más kifizető (akár az állam) nem utalja ezt. Tipikusan ilyenek a munkanélküliek, iskolából frissen kikerültek, de még el nem helyezkedettek. A hatályos szabály értelmében az ilyen „rendezetlen” biztosításúakat is ellátja az orvos, akinek képernyőjén piros lámpa figyelmeztet a problémára. Ebben az esetben utólag kell befizetni az elmaradt járulékot (akár a NAV behajtása útján).

A változás nyomán azonban nincs haladék,

csak az ellátás készpénzes megfizetése ellenében kaphat szolgáltatást. Mint az olyanok, akiknek bármilyen más okból nincs biztosításuk (például külföldiek EU-kártya nélkül), akiknél barna lámpa jelzi az orvosnak ezt. Vagyis ilyen honfitársunk

vagy helyben állja a piacinak tekinthető tarifát, vagy mehet isten hírével.

Kivéve, ha háziorvosa megszánja, bár támogatott receptet vagy beutalót ekkor se írhat fel érvényes biztosítás híján.

Szerény becslések szerint is legalább félmillió olyan ember él az országban, akit ez a változás érint. Azokat, akik egyéni egészségbiztosítási szerződés alapján fizetik a havi díjat; közülük bárki válhat pénz híján három hónap elteltével azonnal biztosítatlanná. És azokat, akiknek korábban se volt biztosításuk.

Mivel az egyéni biztosításra a NAV-hoz kell bejelentkezni, csak azok tehetik meg ezt, akiknek van állandó lakcímük. Több tízezren lehetnek, akiknek nincs. Például albérletesek, akiknek bejelentkezéséhez a tulajdonos nem járul hozzá, márpedig ez a jellemző. Ennek a vékony rétegnek persze viszonylag kevéssé ront a helyzetén a mostani változás, de még az elvi lehetőséget is elvesztik arra, hogy legalább utólag próbáljanak megoldást találni a biztosítási jogviszonyra.

Egészség és biztosítás

0

Egyre több magán-egészségügyi biztosítást kötnek a lengyelek. Tavaly már Rekordszámban kötnek biztosítást a lengyelek magán-egészségügyi szolgáltatóknál: tavaly 2,6 millióan vettek igénybe ilyen biztosítást – idézte a Rzeczpospolita a Lengyel Biztosítók Kamarájának adatait. Ez 23 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Erősen nő az az összeg is, a melyet erre a célra fordítanak: 2018-ban 821,1 millió zlotyt ami kb. 60 milliárd forintot költöttek magán-egészségügyi biztosításra. Az egy évvel korábbiakhoz képest (679 millió zlotyt) jelentős növekedésnek számít.

A magánellátás előnye, hogy gyorsabban hozzá lehet jutni az egészségügyi szolgáltatásokhoz, miközben az állami ellátásban folyamatosan nő a várakozási idő minden egészségügyi területen – mondja az Orvosi Kamara képviselője.

A vizsgálatokban megkérdezettek 60 százaléka meg akarja tartani azt az egészségügyi csomagot, amelyet munkaadója biztosít, és arra is kész, hogy beszálljon a finanszírozásába. A magánbiztosítás nagy részét ugyanis a munkaadók fizetik. A kisvállalkozások esetében erre nem lehet számítani, mert az ezeknél dolgozó alkalmazottak 34 százalékának drága ez a megoldás. A munkaadók többsége egyre szívesebben köt csoportos magánbiztosítást dolgozóinak, hogy azoknak így is kedvezzen, illetve minél kevesebb legyen a cégnél a betegszabadság.

Tíz éve történt: Nyilvános az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvénytervezet

0

Tíz évvel ezelőtt, 2007. október 16-án írta a Független Hírügynökség, hogy az Egészségügyi Minisztérium nyilvánosságra hozta az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvénytervezetet.

A reform meghatározó eleme volt, hogy a monopolhelyzetű Országos Egészségbiztosítási Pénztár helyett többségi állami tulajdonú pénztárak jönnek létre január elsejével. Az egészségbiztosítási pénztárakban csak kisebbségi tulajdonrészt szerezhetnek a magánbiztosítók, befektetők, akik azonban érdemi döntési jogokat kapnak.

A tervezet szerint az állam 22 pénztárat alapít, 4-et Budapesten és Pest megyében, 18-at pedig a többi megyében. A pénztárak 49 százalékos tulajdonrészére pályázatot írnak ki.

A mindenkire kiterjedő, kötelező és egységes egészségbiztosítás megmarad,

és a járulékfizetés is változatlan formában működik tovább – állt a tervezetben. A pénztárak versenyezni fognak a biztosítottakért, legalább félmillió, legfeljebb kétmillió emberrel szerződhetnek.

A tervezetben az is szerepelt, hogy a pénztárak kockázati alapon korrigált fejkvótát kapnak a biztosítottak után a befizetett járulékokból. Ebből a pénzből vásárolják meg a háziorvosoktól, kórházaktól a gyógyító szolgáltatásokat ügyfeleik számára, akik évente egyszer szabadon választhatnak a pénztárak között.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK