Tárgyalások kezdődnek Zimbabwéban – Frissítve!

0
677

Zimbabwe kormányzó pártja elmozdítja elnöki posztjáról a 93 éves Robert Mugabét – közölte a Reuters hírügynökséggel a párt egyik vezetője, Chris Mutsvangwa, egy háborús veterán. Korábban azt tudatták, hogy a házi őrizetbe került – de nyilvános programon azóta már részt vett – zimbabwei elnök az őt megpuccsoló hadsereg vezetőivel találkozik, egy katolikus pap moderálja a tárgyalást.

Egyre fokozódott és fokozódik a nyomás Mugabén.

Több tízezren tüntettek szombaton Hararéban – a tömeg részint így kívánta megünnepelni a Mugabe ellen végrehajtott puccsot, részint követelte az elnök lemondását. Mugabe szerdai házi őrizetbe helyezése óta nem hajlandó erre. A felvonulók az elnöki hivatalhoz és rezidencáhpz vonultak, skandáltak és plakátokat tépdestek le az út mentén.

Nem csak ők, Mugabe Zanu-PF pártjának vezetői közül is a legtöbben az elnök távozását szeretnék. A tíz pártvezető közül kilenc emellett foglalt állást a szombati központi bizottsági szavazáson.

A BBC harare-i tudósítója szerint

Mugabe számára már nincs visszaút.

Az irányítás kezd kikerülni az uralkodó Zanu párt kezéből, s egyre nagyobb a nyomás egy átmeneti kormány megalakítására, amelyben az ellenzék is helyet kell kapjon.

Mugabe azzal indokolja a ragaszkodását az elnöki poszthoz, hogy ha lemondana, azzal legalizálná a puccsot. Ugyanakkor a hadsereg tagadja a puccs tényét, s nagy a nemzetközi nyomás a helyzet békés, jog szerinti rendezésére – jelentette Zimbabwéból a BBC.

Akárhogyan is fordulnak a dolgok, egy biztos: az afrikai országban egy történelmi korszak zárult le Robert Mugabe letartóztatásával. Vajon milyen szerepet játszott Mugabe bukásában például Kína? Erre is kitér legfrissebb elemzésünk.

Vajon mi vár most arra az országra, amelynek élén Afrika leghosszabb ideig hatalmon lévő diktátora állt vagy inkább ült? Erre is választ ad munkatársunk elemzése.

Ha pedig az afrikai országra magára kíváncsi, nagyon sok tényt és érdekességet megtudhat ebből a cikkünkből.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .