Szexuálisan zaklatott Magyarországon egy 18 éves fiút Hilarion metropolita

0
1480
alfayomega.es

Georgij Szuzuki orosz-japán fiút körözi a magyar rendőrség, mert Hilarion metropolita szerint jelentős értékeket lopott el az orosz ortodox egyház magyarországi központjából.

Az orosz ellenzéki Novaja Gazeta megírta, hogy valójában miről is van szó: az orosz- japán fiú Hilarion metropolita személyes “szolgálója” volt, amely finom körülírása egy sajátos kapcsolatnak a tekintélyes ortodox főpap és a fiatal fiú között. A Novaja Gazeta fotókat is közöl Georgij Szuzukiról amint Hilarion metropolita oldalán egyházi szertartásokon vesz részt.

Még kínosabb az, amit az ellenzéki lap Hilarion metropolita múltjáról ír: a tekintélyes főpapnak egyáltalán nem ez az első ilyen szexuális zaklatási ügye. Sőt főnöke, Kirill pátriárka épp azért helyezte Budapestre, hogy eltussolja a botrányt Oroszországban. Sokan meglepődtek azon, hogy Hilarion metropolitát Budapestre nevezték ki az orosz ortodox egyház vezetőjének hiszen Magyarországon nem él különösebben jelentős orosz ortodox közösség, a főpap pedig nagyon fontos ember volt az egyház központjában: a külügyminiszter tisztet töltötte be. Ezen a poszton épp Kirill pátriárkát követte, aki innen emelkedett azután az ortodox egyház élére Oroszországban.

Az orosz ortodox egyház és a KGB

Sztálin szétverte az egyházakat a Szovjetunióban, de amikor a náci Németország rátámadt az országra 1941 nyarán, akkor hirtelen felfedezte az orosz ortodox egyházat, és a pópák – a titkosszolgálat biztatására és valószínűleg hazaszeretettől vezéreltetve – körmeneteket szerveztek az általános mozgósításra és prédikációkkal támogatták a második Honvédő Háborút. Az ifjú Sztálin papneveldében tanult Tbilisziben, tisztában volt az egyház jelentőségével a nép gondolkodásában. Ezért hozzálátott az egyházak újjászervezéséhez – a maga módján: titkosszolgálati tisztek kezdtek papi szemináriumokba járni, majd hamarosan az egyház oszlopaivá váltak. Sztálin utódai folytatták ezt a tradíciót,

Andropov KGB főnökként már a Vatikánban is be akart szervezni bíborosokat – sikertelenül.

Az orosz ortodox egyház viszont teljes mértékben a KGB ellenőrzése alá került: mind Kirill pátriárka mind Hilarion a titkosszolgálat magasrangú tisztje is. Az orosz ortodox egyház ennek megfelelően be is tölti “hazafias” szerepét, és harcra lelkesíti az orosz katonákat az ukrán fronton. Ukrajna ortodox egyháza el is szakadt Moszkvától. Kirill pátriárkát emiatt az Európai Unió fel is akarta tenni a feketelistára. Ez azzal járt volna, hogy zárolják nyugaton maradt vagyonát, amely állítólag meghaladja az egymilliárd dollárt is. Ekkor lépett közbe a “békeangyal”, Orbán Viktor, aki megvétózta Kirill pátriárka büntetését mondván, hogy egyházi személyt nem érhet szankció. Brüsszel engedett, és Kirill pátriárka vagyona megmenekült. A pátriárka magas egyházi kitüntetésekkel mondott köszönetet.

Segít e most is Orbán Viktor a bajba jutott Hilarion metropolitának?

“Bár Orbán Viktor miniszterelnök barátja a metropolitának, de most olyan botrány van készülőben, amely miatt egy orosz ortodox püspöknek Párizsból a távol-keleti Magadanba kellett elbujdosnia” – írja a Novaja Gazeta arra a kínos ügyre célozva amikor Gurij Salimov orosz ortodox püspök szexuális zaklatás miatt el kellett, hogy hagyja kellemes párizsi palotáját, és saját egyháza Szibéria legtávolabbi csücskébe száműzte. Hilarion metropolita kényelmes budapesti palotáját aligha cserélné fel szívesen hasonlóan távoli lakhellyel valahol Oroszország „istenhátamögötti” területén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .