Szerdán sztrájkolnának a szociális dolgozók

0
392
Boros Péterné

Sztrájkolnak a szociális ágazat dolgozói szerdán, ha addig sikerül a kormánnyal megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról – jelentette be a köztisztviselői szakszervezet elnöke. Tíz hónapja szervezik a sztrájkot.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) azt mondta, hogy a szakszervezet kész elfogadni a kormány javaslatát a még elégséges szolgáltatásról, így a kormánytól függ, lehetővé teszi vagy megakadályozza a sztrájkot. A szakszervezeti elnök szerint Magyarországon nem elégséges a szociális szakma állami elismerése, a dolgozók nem kapják meg sem az anyagi, sem az erkölcsi megbecsülést.

Szerdán lesz tíz hónapja annak, hogy „sziszifuszi” munkával küzdenek a kormánnyal az ágazat 12 pontos követelésének teljesítéséért, ez idő alatt megtapasztalhatták, mit ér a magyar sztrájkjog – mondta Boros Péterné. A hatalom szándéka szerint – különösen a közalkalmazotti területen –

a sztrájkjog a feltétlen engedelmességet és a 130 ezer forintos fizetés melletti koplalás jogát jelenti,

ha hagyjuk – fogalmazott.

Bár bírósághoz fordultak, hogy az állapítsa meg a sztrájk esetén nyújtandó elégséges szolgáltatásokat, egyelőre nem született jogerős döntés az ügyben, a másodfokú bíróság új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot. A beadványukban megjelölt még elégséges szolgáltatás sokkal több lenne, mint a napjainkban ténylegesen biztosított általános szolgáltatás kötelező minimuma. Az ágazatban tapasztalható pénzhiány ugyanis szolgáltatáshiányt eredményezett, az alacsony bérek és a méltatlan munkakörülmények miatt

tízezren már a munkabeszüntetés mellett döntöttek és felmondtak.

Boros Péterné elmondta azt is, kedd reggel folytatják a tárgyalást a kormánnyal, azt kérik, a munkaadó válaszoljon követeléseik teljesítésére igennel vagy nemmel, és

ha a béremelésre „igen” a válasz, akkor mértéket és időpontot, valamint miniszterelnöki garanciát is adjon.

Hozzátette: ha a kormány ellehetetleníti a szerdai sztrájkot, akkor november 13-a a szociális szakma önbecsülésének napja lesz. Kiemelte, mindent megtesznek azért, hogy a szociális ágazat dolgozói megkapják azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést a kormánytól, amely megilleti őket.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) elnöke szomorúnak nevezte, hogy a kormány évek óta nem javítja a szociális ágazatban dolgozók helyzetét, mindössze „szép szavakat” kapnak a szociális munka napján. A szakembereknek továbbra is két munkahelyen kell dolgozniuk, sok helyen a kötelező szakmai minimumlétszámot sem tudják biztosítani a fenntartók annak érdekében, hogy az ellátottak jogai ne sérüljenek – jegyezte meg.

Közölte,

a kormány azt követeli elégséges szolgáltatás címén, amit a rendes, napi munkavégzés keretében végeznek.

„Úgyhogy azt üzenjük a kormánynak, hogy gyakorlatilag az év 365 napján sztrájkol a szociális ágazat, az elégséges szolgáltatásoknak sem tudnak sok esetben megfelelni” – fogalmazott. Köves Ferenc felszólította a kormányt, hogy becsülje meg azokat, akik a társadalom legelesettebb polgáraival és polgáraiért dolgoznak arcpirítóan alacsony bérért, sok esetben emberhez nem méltó körülmények között.

Úgy fogalmazott, a legális sztrájk „végtelen történetté kezd válni”, ezért felkészültek arra, hogy ha nem lehet legális eszközökkel sztrájkolni, akkor a szociális szakemberek is élni fognak a „leleményességekkel”. Nem támogatnak törvénybe ütköző cselekedeteket, de ha bármely kollégájukat hátrány éri azért, mert a véleményét állampolgárként, szociális szakemberként a kormány tudomására hozta, akkor jogi védelmet biztosítanak számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .