Hallgattak az ezerszeres ruténium-koncentrációról az oroszok

0
734

Ruténium felhőt észleltek szinte minden európai állam felett az elmúlt hetekben. A szakértők azt gyanították, hogy valamilyen orosz nukleáris létesítményben történhetett baleset.

Moszkva szokás szerint hallgatott. Egészen mostanáig amikor a Roszgidromet végül elismerte a Majak nevű nukleáris létesítmény közelében 986-szoros ruténium koncentrációt mértek! Ez a nukleáris létesítmény valaha szigorúan titkos katonai intézmény volt az Ural hegység déli részén. 1957-ben történt itt egy súlyos baleset, de még ma sem lehet pontosan tudni, hogy hány áldozatot követelt a nukleáris katasztrófa.

A Majak az utóbbi időben a nukleáris fűtőelemek újrahasznosításával foglalkozik.

Azt, hogy pontosan mi történt az oroszok természetesen nem közölték. A ruténium 106 nagy koncentrációban veszélyes lehet az egészségre, de az Európa feletti felhőben már nem érte el ezt az értéket.

A Greenpeace követeli, hogy az oroszok adják ki a nukleáris katasztrófa adatait, de aligha valószínű, hogy Moszkva ezt megtenné.

A csernobili katasztrófa óta aggasztja a külföldi szakértőket az orosz nukleáris létesítmények állapota,

de Moszkva igyekszik mindenkit megnyugtatni: minden a legnagyobb rendben van!

Egészen addig, amíg szeptember végén csaknem ezerszeres lett a ruténium koncentrációja a levegőben az Ural déli részén! Amiről sokáig hallgattak, majd novemberben egyszer csak beismerték – ahogy Csernobilban is történt annak idején …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .