Retro: újabb virágszál a NER médiacsokrában

0
1071

A közmédia, a TV2, a vidéki lapok (tetszés szerint folytatható) NER-esítésével egyidejűleg az országos rádiófrekvencia politikai indíttatású kiosztása is zavartalanul folytatódik. A magyar médiavilág vagy kormánypárti lesz, vagy nem lesz.

A sajtó helyzetével leggyakrabban foglalkozó 24.hu tudósított elsőként arról, hogy most pénteken indul az új kormányközeli rádió a Class FM helyén.

„Június 15-én, pénteken birtokba veszi az országos kereskedelmi rádiós frekvenciát – Budapesten és a Széchenyi-adó térségében ez az  FM 103,3 MHz-et jelenti – a kormányközeli, Andy Vajnával és Mészáros Lőrinccel is összefüggésbe hozható Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft., mely eredeti vállalásával szemben nem POP FM néven indul, hanem a Budapesten eddig a 99,5 MHz-en sugárzó Retro Rádió nevét és arculatát veszi át.”

A frekvenciát, amit korábban a Class FM birtokolt, és a mai napig nem teljesen megnyugtatóan tisztázott körülmények között vesztett el (Sebestyén Balázsék akkor még náluk hallgatható reggeli műsorában egy szegmense nem felelt meg a korhatárbesorolásnak, és a frekvenciát tulajdonképpen emiatt vették el tőlük), a Hold Relkám  Kft. mellett a Class FM-et működtető Advenio ZRT is szerette volna megkapni, el is indultak a frekvenciapályázaton, de a kiírásban olyan súlyos hiányosságokat, részrehajló és szakmaiatlan, egy jelöltnek kedvező kitételeket találtak, melyek törvénysértők voltak, így beperelték a Médiatanácsot. Ez volt az a per, aminek végkimenetelét mintha előre tudta volna a frekvenciapályázaton nyertes Hold Reklám Kft, azaz azt, hogy a bíróság megalapozatlannak nyilvánítja az Advenio ZRT keresetét, így a Médiatanács a frekvenciát onnantól akadály nélkül tehette bele a kormányközeli médiapolip egyik, éppen szabadon fityegő csápjába – írja az ügyről az Index.

A frekvenciát 2016 novemberéig már használó Class FM így hiába él a Médiatörvény adta jogorvoslat lehetőségével, hiszen ha később számára kedvezően dönt a bíróság, már lehetetlen lenne visszaállítani az eredeti állapotot. Ennek oka, hogy a frekvenciát addigra már egy harmadik fél, a Hold Reklám Kft. használja majd és a Retro Rádió lesz rajta hallható.

Emiatt a bíróság a Class FM számára legkedvezőbb esetben is csupán kártérítést tud megítélni.

A 24.hu Földes Ádámot, a Class FM (Advenio Zrt.) vezérigazgatóját is megkereste. Ő annyit mondott, hogy jelenleg amerikai tulajdonosukkal és jogászaikkal, szakértőkkel közösen elemzik a kialakult helyzetet, és megvizsgálják a további lehetőségeiket. Ennél többet a webre szorult rádió vezérigazgatója most nem kívánt nyilatkozni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .