Reformdiktatúra Szaúd-Arábiában, Trump áldásával

0
3278

Tökéletesen megbízom a királyban és a trónörökösben – üzente a világnak Twitteren ázsiai körútjáról Donald Trump, amerikai elnök. A helyzet furcsasága az, hogy a Twitter egyik főrészvényese is a letartóztatott hercegek között van.

Az amerikai sajtó beszámol arról, hogy a trónörökös, Mohamed bin Szalman gondosan egyeztetett a tisztogatásról Washingtonnal. Jared Kushner, az elnök veje, aki kortársa a szaúdi trónörökösnek októberben Szaúd-Arábiában járt és akkor közös közel-keleti stratégiát dolgoztak ki. Ennek lényege az, hogy az eddiginél keményebben lépnek fel Iránnal szemben. Rijád fölött nemrég az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer megsemmisített egy iráni rakétát, melyet Jemenből lőttek ki. Trump sietett megjegyezni: az amerikai fegyverek ismét bebizonyították, hogy a legjobbak a világon. Csakhogy a szaúdi királyi családban épp az az Al Valid bin Talál herceg volt megbízva az amerikai befektetésekkel, akit most letartóztattak. Trump szerint joggal, mert évek óta korrupt volt.

De mi lesz a részvényekben levő milliárdos vagyonnal?

19 milliárd dolláros vagyonával a szaúdi herceg a világ 50-ik leggazdagabb embere – legalábbis a Bloomberg listája szerint. A szaúdi uralkodó család legvagyonosabb tagját a sivatagban fogták el a trónörökös, Mohamed bin Szalman rendőrei. Mi lesz a hatalmas vagyonnal? A Bloomberg szerint az amerikai bankóriás, a Citigroup egyik legnagyobb részvényese a szaúdi herceg. Ugyanez a helyzet az Apple-el kapcsolatban. Az I Phone-kat és I Pad-eket előállító amerikai óriás jelenleg a világ legtöbbre értékelt cége a tőzsdén. Trump elnök kedvenc média szereplési helye a Twitter. Ennek is Al Valid bin Talál az egyik fő részvényese. Vagy legalábbis ő volt. Lehet, hogy a korrupcióellenes vizsgálat azt deríti ki, hogy a hatalmas vagyon nem is a hercegé hanem Szaúd-Arabiáé!

Összesen 11 herceget és több tucat minisztert vettek őrizetbe Szaúd-Arábiában, ahol egy korrupciósellenes bizottság rendelte el a széleskörű rendőri akciót, amely példátlan a sivatagi királyság történetében. A frissen megalakult korrupcióellenes bizottság feje nem más, mint maga a trónörökös: Mohamed bin Szalman. A tisztogatás személycseréket is hozott két fontos katonai alakulat élén:

új ember vezeti a Nemzeti Gárdát és a haditengerészetet.

A széleskörű tisztogatás célja az, hogy megerősítse a trónörökös hatalmát mielőtt átveszi a hatalmat apjától az öreg és beteg Szalman királytól.

Mohamed herceg modern és mérsékelt Szaúd-Arábiát ígér vagyis olyat, amely végképp belép a huszonegyedik századba. Ezért nemrég felavatta az álomvárost Szaúd-Arabia északi részén, ahol a tervek szerint a modern technológia játssza majd a főszerepet. Eddig Szaúd-Arábia az olajra alapozta fejlődését, de ennek vége hiszen a nyersanyag ára tartósan alacsonyan maradt az elmúlt években.

Részben ez is magyarázza a korrupcióellenes bizottság létrehozását és annak brutális fellépését az elit tagjai ellen. A költségvetésben lyukak tátonganak, és ez részben abból fakad, hogy az elit tagjai nemigen tesznek különbséget a családi és az államkassza között. A másik ok, hogy az elit több tagja nyíltan bírálta Mohamed herceg reform terveit. Ez magyarázhatja egykori és jelenlegi miniszterek és hercegek letartóztatását.

Al Valid ben Talál, a dollármilliárdos herceg, akinek a tulajdonában áll a londoni Savoy szálloda, korábban szókimondóan bírálta a konzervatív királyságot. Miért nem tetszett a reform gondolkodású herceg a trónörökösnek? Mert

bírálta Mohamed herceg háborús politikáját Jemenben és diplomáciai háborúját Katar ellen.

Hogy ítéli meg a korrupcióellenes harcot a vahabbita vallási tanács? Teljes mértékben kiáll mellette! Twitteren sietett tudatni, hogy teljes mértékben egyetért azzal, ami történt. Mohamed hercegnek tehát sikerült megszereznie a konzervatív vallási tanács támogatását pedig reformígéretei arra is vonatkoznak, hogy korlátozni akarja a vallás befolyását Szaúd-Arábia hétköznapi életére. Valamifajta reformdiktatúra van tehát kialakulóban Szaúd-Arábiában, ahol a 32 éves trónörökös 11 herceg és több tucat egykori és mai miniszter letartóztatását rendelte el – korrupció miatt.

A Független Hírügynökség elemzése itt és itt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .