Polgárháború jöhet Oroszországban

0
1237
openuni.io

Grigorij Jugyin filozófia professzor, akit a rendőrök már párszor megvertek, de kritikus nézeteit még mindig Oroszországban adja elő polgárháború jöhet Oroszországban.

Jugyin professzor véleményének az ad különös súlyt, hogy Jugyin professzor előre megjósolta Putyin agresszióját Ukrajna ellen. Szerinte az öregedő diktátor úgy érezte, hogy csökkenő népszerűségét és növekvő elszigeteltségét ellensúlyoznia kell egy nagyszabású katonai akcióval. Ukrajna meghódítása ezzel kecsegtetett. Kiderült, hogy Putyin tévedett, mert elhitte saját embereinek lojális hazugságait.

Oroszországban mindenki hazudik

Ezt nemcsak Jugyin professzor állítja, hanem maga a kormányzati propaganda is. Nemes Gábor, a Kossuth rádió egykori moszkvai tudósítója szerint Oroszország odajutott, hogy Putyin propaganda kampánya azért lehetett viszonylag sikeres, mert senki nem hisz semmiben!

Tegyük hozzá, hogy ennek régi hagyománya van orosz földön: elég Sztálin elvtárs uralkodásának idejére utalni. A nagyorosz birodalmi nacionalizmus már akkoris az elit kötőanyagának számított. Jugyin professzor most arra mutatott rá, hogy a fiatalok és a szegények körében egyáltalán nem népszerű a háború. Főként azért nem, mert ők halhatnak meg. Putyin háborújának fő támogatója a katonatisztekből és titkosszolgálati emberekből álló “középosztály”, amely kihasznál minden lopási lehetőséget, melyet a háború kínál. Az orosz hadsereg gyenge szereplésében az is benne van, hogy a főtisztek mindent ellopnak ami ellopható. Hasonló helyzet már kialakult az első világháborúban is amikor a forradalom az egész régi rendszert elsöpörte.

Polgárháború jöhet

Jugyin professzor szerint most is elképzelhető, hogy kirobban az elégedetlenség hiszen

Putyin háborúja több mint féléve tart, és eredmény sehol.

Csakhogy perspektíva sincs. Putyin mindenkit eltett láb alól vagy külföldre száműzött azok közül, akik veszélyesek lehettek volna a hatalmára. Az orosz társadalom pedig engedelmességre van dresszírozva. Tegyük hozzá, hogy Putyin uralkodásának első korszakában jelentős mértékben emelkedett az életszínvonal, melyet elsősorban a nyersanyag export tett lehetővé.

A polgárháború nagyon is veszélyes lenne az egész világ számára hiszen Oroszország atomhatalom – hangsúlyozza az ellenzéki filozófia professzor, aki maga sem lát megoldást hazája problémáira. Éppen ez a tehetetlenség az, amely Putyin kezére játszik hiszen az oroszok jelenleg annak ellenére nem képesek nemet mondani a hatalomnak, hogy

pontosan tudják: az hazudik mint a vízfolyás.

Valahogy nekem olyan áthallás érzésem támadt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .