Pellegrini az új szlovák miniszterelnök

0
598
Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska, v¾avo novovymenovaný predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v Bratislave 22. marca 2018. FOTO TASR - Pavel Neubauer

Andrej Kiska államfő tegnapi ígéretének megfelelően ma délelőtt tízkor kormányfővé nevezte ki Peter Pellegrinit, aki a hetek óta tartó tüntetések miatt lemondott Robert Ficót váltja.

Andrej Kiska ezt követően Pellegrini kormányának minisztereit is kinevezte.

Az előző kormányhoz képest a kormányfő személyén kívül öt további poszton lesz változás. Richard Raši (Smer-SD) lesz az új beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes, Tomáš Drucker (Smeru-SD-jelölt) az új belügyminiszter, Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) az új egészségügy-miniszter, Ľubica Laššáková (Smer-SD) az új kulturális miniszter és Gál Gábor (Most-Híd) az új igazságügy-miniszter.

Kinevezését követően Pellegrini azonnal Brüsszelbe repül, hogy részt vegyen az Európai Tanács ülésén.

Ján Kuciaknak, az Aktuality.sk oknyomozó újságírójának, és jegyesének, Martina Kušnírovának meggyilkolását követően kormányválság alakult ki az országban. Az újságíró egyebek mellett a szlovák kormány bizonyos politikusai és az olasz maffia közti kapcsolatokkal foglalkozott. A gyilkosságot követően emberek tízezrei vonultak utcára országszerte, hogy bizalmatlanságukat fejezzék ki a kormány felé és tisztességes Szlovákiát követeljenek – Kaliňák és Fico nélkül. Először a belügyminiszter, majd pár nappal később a kormányfő is bejelentette lemondását, ami a kormány rekonstrukcióját eredményezte.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .