„Oroszország agresszívan nyomul”

0
931
Fotó: Stan Bastle

Hazugsággal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Szkripal-ügyben az MI 5 főnöke. Andrew Parker Berlinben beszélt arról, hogy „Oroszország agresszívan nyomul az egész kontinensen”.

 

A 2013 óta a brit katonai titkosszolgálat élén álló Parker külön kitért a Szkripal ügyre is, s gengszterizmussal vádolta Oroszországot, amiért idegméreggel próbálta meg eltenni láb alól az orosz katonai hírszerzés árulóját, Szkripal ezredest. Parker szerint nem férhet hozzá kétség, hogy a támadás mögött az oroszok álltak.

Szergej Szkripal az orosz katonai hírszerzés, a GRU személyzeti osztályát vezette, s – állítólag 100 ezer dollárért – átadta a briteknek és az amerikaiaknak a kémek listáját. Oroszországban lecsukták, de később kicserélték olyan orosz kémekre, akiket ő buktatott le.

Az ellene és a lánya elkövetett merényletre az összes NATO-tagállam orosz diplomaták kiutasításával reagált.   szerint ez a reakció nem volt véletlen:

Szkripal ugyanis sok NATO-tagállam illetékeseit személyesen is tájékoztatta a náluk működő orosz kémhálózatról. Szkripal egyébként Prágában is járt.

Parker a Brexit utáni titkosszolgálati helyzetre is kitért, s maximális együttműködést sürgetett a terrorizmus és persze az oroszok terjeszkedésével szemben. Arról persze említést sem tett, hogy a brit titkosszolgálat sokkal szorosabb kapcsolatot tart fenn a CIA-val, mint európai szövetségeseinek titkosszolgálataival.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .