Orosz tengeralattjárók az amerikai partoknál

0
827
Fotó: US Navy

Moszkvában a hadügyminisztérium televíziója egy olyan tengeralattjáró egység gyakorlatáról számolt be, amely megközelítette az Egyesült Államok partvidékét anélkül, hogy az amerikaiak észrevették volna őket.

 

A Zvezda televíziónak az egység parancsnoka, Szergej Sztarsinov nyilatkozott. Elmondta, hogy sikeresen teljesítették a célt a nukleáris meghajtású Scsuka B tipusú tengeralattjárókkal: sikerült megtéveszteniük az amerikaiak védelmi radar rendszerét.

A Scsuka B tengeralattjárót 1986-ban, a szovjet időkben kezdték el fejleszteni. Mark Ferguson admirális, a U.S. Navy akkori parancsnoka már 2016-ban panaszkodott a CNN hírtelevíziónak mondván:

az orosz tengeralattjárók gyorsabbak és sokkal nehezebb bemérni őket mint korábban

Ezek a Scsuka B tengeralattjárók 100 napig képesek a víz alatt maradni. Cirkáló rakétákkal vannak felszerelve, melyek nukleáris töltetet is hordozhatnak.

A moszkvai hadügy csak nagyon ritkán ad ki hasonló információkat, ezért az időzítésnek nyilvánvalóan oka van: az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot a kémügyben miközben orosz földön vasárnap választást tartottak.

Putyin népszerűsége töretlen, és ezt jelentős részben annak köszönheti, hogy Oroszország mint nagyhatalom jelenik meg az átlagos választópolgár fejében. Holott ez csak katonai értelemben igaz: Oroszország GDP-je az amerikainak kevesebb mint egytizede, Dél-Korea is megelőzi azt az országot, melyet 18 éve irányít Vlagyimir Putyin. Az egy főre jutó GDP is alacsony, még Magyarország vagy Lengyelország is jobban áll.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .