Orosz reakció WSJ Orbán politikájáról szóló cikkére

0
1034

„Nem kizárt, hogy a nyugati közösség Magyarországgal kapcsolatban represszív döntéseket hoz majd azzal a céllal, hogy Orbán Viktort eltávolítsa a hatalomból” – idézett az orosz állami hírügynökség egy orosz politológust a The Wall Street Journal Orbán Viktor politikájáról szóló cikke kapcsán.

Világszerte számtalan lap ismertette a cikket, de különösen az orosz média szentelt neki hatalmas figyelmet, az orosz sajtó több tucat orgánuma foglalkozott vele részletesen.

Az orosz sajtó úgy értelmezte az amerikai lap cikkét, hogy Orbán utasítást kapott, hogy szálljon szembe az állítólagos kínai kémkedéssel, továbbá támogassa Ukrajnát Oroszországgal szemben, de Orbán ezt megtagadta, és azt mondta, semleges szeretne lenni, mint Ausztria.

A RIA orosz állami hírügynökség idézte Vlagyimir Sapovalov politológust, a Történelem és Politika Intézetének (MPGU) helyettes igazgatóját, aki úgy vélte: mindezt Washington várhatóan nem hagyja szó nélkül. Sapovalov megállapította: „Ez bátor állásfoglalás Orbán Viktortól, mert gyakorlatilag megsértette azt a hallgatólagos rendet, amely a nyugati közösségben Washington politikájának való feltétlen alárendelődést követel meg. Orbán Viktor már nem egyszer mutatott józan, racionális megközelítést mind Oroszországgal, mind az EU-val szemben, amely mindenekelőtt országa nemzeti érdekeinek védelméhez kötődött, és már nem egyszer vált masszív támadások és repressziók célpontjává mind az EU, mind az Egyesült Államok részéről. Magyarországon nemrég masszív megmozdulások voltak, amelyeket Soros György inspirált. Nyilvánvaló, hogy Orbánnak ez az állásfoglalását nem hagyják szó nélkül a nyugati közösség vezetői, és a reakció meglehetősen kemény lesz, Orbán minden valószínűség szerint újra masszív információs támadás célpontjává lesz” – idézte a RIA a politológust, aki mindezt a Szputnyik állami médiakonglomerátum rádiójában fejtette ki. Hozzátette: „Nem kizárt, hogy kísérleteket tesznek majd arra, hogy Orbán Viktort eltávolítsák a hatalomból. A fegyvertárat ismerjük: az ellenzék támogatása, Orbán elleni akciók szervezése” – mondta.

Ara- Kovács Attila

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .