Őrizetbe vették a volt elnököt – hívei kiszabadították

0
1004

Ukrajnában őrizetbe vették Mihail Szaakasvili volt grúz elnököt, aki később odesszai kormányzó volt. Hívei azonban kiszabadították a rendőrségi mikrobuszból és a parlamenthez indultak.

Szaakasvili őrizetbe vétele
Fotó: MTI/EPA/Sztyepan Franko

Az ukrán hatóságok bűnszervezetekkel folytatott együttműködés gyanújával vették őrizetbe Szaakasvilit, aki előtte felmászott felmászott nyolcszintes háza tetejére, és

azzal fenyegetőzött, hogy leugrik.

Előtte házkutatást is tartottak nála, azzal is gyanúsítják, hogy tüntetéseit, amelyeket az elmúlt hetekben az ukrán fővárosban rendezett, a leváltott oroszbarát vezetés köréből finanszírozták.

Jurij Lucenko ukrán főügyész sajtótájékoztatón azt mondta: bizonyítékaik vannak arról, hogy Szerhij Kurcsenko, a Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök környezetéhez tartozó oligarcha pénzelte Szaakasvili tiltakozó megmozdulásait.

Szerintük Szaakasvili erőszakos hatalomátvételre készült Ukrajnában.

Szaakasvili 2003 és 2013 között volt Grúzia elnöke. Később Ukrajnába költözött, Odessza kormányzója lett, és régi ismerősétől, Porosenko elnöktől ukrán állampolgárságot is kapott – ehhez viszont le kellett mondania a grúz állampolgárságáról. Később összevesztek, mert korrupcióval vádolta meg az elnököt. Utána viszont őt magát vádolták ugyanezzel, megfosztották az ukrán állampolgárságától, így hontalanná vált. Ezután nem sokkal Magyarországon is járt, majd visszatért Ukrajnába.

Szaakasvili hívei összecsaptak a rendőrökkel
Fotó: MTI/EPA/Sztyepan Franko

A mostani letartóztatásakor az ukrán hírügynökség szerint hívei összecsaptak a rendőrséggel, többen megsebesültek. A volt elnök egyik híve tiltakozásul benzinnel leöntötte és fel akarta gyújtani magát.

Később Szaakasvili támogatói feltörték annak a mikrobusznak az ajtaját, amelybe a hatóságok ültették, majd ki is szabadították. A NewsOne TV szerint Szaakasvili hívei gyűrűjében elindult az ukrán parlament felé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .