Orbán kormányának ex államtitkár helyettese: abban reménykedem, hogy a közoktatás összeomlik

0
1471
Facebook

Glovicki Zoltán, az Apor Vilmos katolikus főiskola rektora azért várja az összeomlást, mert “utána a közoktatásnak muszáj újjáépülnie.”

“A gyerekek azt látják: az iskolában valami olyasmi történik, aminek semmi értelme sincs” – nyilatkozta a HVG-nek az Orbán kormány egykori államtitkár helyettese. Aki elmondta, hogy a gazdasági miniszter megvétózta a pedagógus életpálya modell pénzügyi fedezetét 2012-ben, és ő emiatt távozott a tisztségéből.

1,2 milliárd euró

Az Európai Unió ennyivel járulna hozzá a pedagógus bérek emeléséhez. Ez hatalmas összeg, de jelenleg be van fagyasztva éppúgy mint a helyreállítási alap euró milliárdjai. Ahhoz, hogy ezek a pénzek megérkezzenek, az Orbán kormánynak teljesítenie kellene a brüsszeli bizottság feltételeit. Ezek közül a legfontosabb a korrupció elleni harc. A Transparency International szerint Magyarország az Európai Unió legkorruptabb állama. Megelőzi még Bulgáriát és Romániát is. Ezen kellene változtatni csakhogy ez a nemzeti együttműködés rendszerének alapja. Orbán Viktor ezen csak nagyon nehezen tudna változtatni, mert tudja: a Fidesz elit csak addig követi kritika nélkül amíg pénzénél van. Ezért jutott válságba Orbán Viktor rendszere, amely egyszerre akarja jól tartani a nemzeti együttműködés rendszerének oligarcháit és boldog és dolgos népünket, amely újra meg újra megszavazza őt, de nem ingyen. Most viszont végveszélyben van a rendszer – ahogy erre Matolcsy György, a Nemzeti Bank elnöke is felhívta a figyelmet. Egyre többet kell fizetni a külföldi kölcsönökért  miközben nem érkeznek az eurómilliárdok az Európai Unióból.

“Nulladik szintű probléma a pedagógus béremelés”

– hangsúlyozza Glovicki Zoltán.

Szerinte

“az Orbán kormány leginkább kulturális – ideológiai dimenziók szintjén politizál, nem a szakpolitikák határozzák meg a működését.”

Vajon miért nem? Azért, mert a közoktatás nem üzlet, nehéz belőle nagy pénzt csinálni. Ezért az Orbán kormány szépen magára hagyja mint az egészségügyet. Mindkettőt a belügyminiszter alá rendelte. Ilyen a világon sehol sincs, de a figyelmeztetés világos: pénz nincs, de a hatalom kész arra, hogy a rendszert bármi áron működtesse.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .