Ön tisztában van a rögbi szabályaival? Most megismerheti őket!

0
4728
FH

A legenda szerint 1823-ban, Rugby városában egy William Webb Ellis nevű diák a futballmeccs végét jelző csengőt hallván felkapta a labdát, és berohant vele az ellenfél kapujába. Ezzel az akcióval teremtette meg az új játék alapjait, amely Rugby városáról kapta a nevét. Az újoncok számára itt a rövid szabálylista.

A rögbit kétszer 15 fő játssza, a játékidő kétszer 40 perc, a két félidő közt 5 perc szünettel. A pálya mérete 100×50 méter, ehhez adódik hozzá a kapu területe.

Az első és legfontosabb, hogy a rögbiben – az amerikai focival ellentétben – nincs vállvédő vagy sisak. A labdát mindig hátrafelé dobják a csapattársak felé, előre csak rúgni engedélyezett. Egy csapat tagjai oda-vissza passzolhatják egymásnak a labdát, ahányszor csak akarják – írja az IviBet.

A rögbiben mindenki elkaphatja a labdát, így ellentétben az amerikai focival, ahol minden dicsőség két-három játékosnak jut, itt mindenki bizonyíthat és pontot szerezhet a csapat részére.

Ha az egyik játékos a csapattársának passzolja a labdát, aki az véletlenül elejti, azért büntetés jár, így a másik csapat automatikusan megkapja a labdát. Az ilyen hibák könnyen vezethetnek a meccs elvesztéséhez, éppen ezért a csapatok rengeteget gyakorolják a labdavezetést.

A pontszerzésről

Ha a csapat az ellenfél célvonala mögé, a gólterületre juttatja a labdát, akkor öt pontot kap. Ezután két pontért megkísérelheti a H alakú kapu felső részébe jutatni a labdát. Egyedülálló az a szabály, miszerint ha egy játékos valószínűleg gólt szerzett volna, de egy ellenfél szabálytalan játéka akadályozta meg, büntető gólt kell ítélnhetnek oda neki. Három pont jár azért, ha a leejtett labdát a játékos a földetérés pillanatában rúgja a kapuba, illetve a sikeres szabadrúgásért is.

További szabályok:

A játékvezető az enyhébb szabálytalanságokért (pl. előre passzolás) ún. tolongást, a súlyosabbakért szabadrúgást ítélhet a másik csapatnak.

A labda vonala a mindenkori lesvonal. A lesen lévő játékos nem avatkozhat a játékba, ez súlyos szabálytalanságnak minősülne. Csak és kizárólag a labdát birtokló játékost szabad megtámadni, lefogni és a földre vinni – mint azt a valami oldalon is olvashatjuk.

Rúgni, ütni, gáncsolni szigorúan tilos! A támadást szabályosan az ún. mélyfogással lehet megállítani, amelynek során az álló helyzetben lévő labdavivőt egy vagy több ellenfél közrefogja, és földre viszi.

A fogás kizárólag a mellvonal alatt történhet, úgy, hogy a védekező játékost két kézzel lefogják, és egyensúlyából kibillentve, testi erejük segítségével a földre viszik. A szabályosan végzett mélyfogás balesetmentes. Ilyenkor a földre vitt játékosnak el kell engednie a labdát.

Ha egy játékos a földre kerül, mindkét csapat tagjai igyekeznek a labdát megszerezni. Ilyenkor alakul ki a „nyílt” tolongás, míg a játékosok megkísérlik az ellenfeleket arrébbtolni és megszerezni a labdát. Ha ez nem sikerül, akkor a játékvezető az ellenfélnek ítél tolongást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .