Nyugdíjasokat fognak munkára

0
1956

Három hónap alatt 36 Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet alakult Magyarországon, számuk valószínűleg tovább szaporodik majd. Az új szövetkezeti forma előnyös a cégeknek. A gazdaságnak sem mindegy, hogy emelkedik-e az idősek foglalkoztatási rátája. 

 

Az idén július 1-én lépett hatályba az a jogszabály, amely lehetővé tette az úgynevezett Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek alapítását. Célja, hogy az aktív nyugdíjasokat ismét integrálja a munkaerőpiacra, ezzel csillapítva az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiányt a versenyszférában.

A hazai gazdaságot sújtó fokozódó munkaerőhiány miatt az ilyen szövetkezetek és az általuk foglalkoztatott nyugdíjasok száma is várhatóan emelkedni fog a jövőben, amit az esetlegesen számukra megnyíló pályázati források is tovább segíthetnek – áll az Opten céginformációs cég közleményében.

Egy kis statisztika

Három hónap alatt, szeptember végéig már 36 Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet jegyeztek be, és minden bizonnyal jó néhány van bejegyzés alatt. Ebből 19 szövetkezet fő tevékenysége munkaerő közvetítés, egyéb emberierőforrás-ellátás, – gazdálkodás, vagy munkaerő kölcsönzés.

Ez azt jelzi, hogy ezek a társulások több szakterületre kívánnak nyugdíjas munkaerőt irányítani, illetve közvetíteni –írja az Opten.

A többi szervezetből 3-3 szövetkezet csomagolással, összetett adminisztratív szolgáltatással, illetve egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatással, 2-2 épülettakarítással, illetve szakmai, tudományos, műszaki tevékenységgel foglakozik. Ezek mellett 1-1 darab szövetkezet fő tevékenysége az építményüzemeltetés, a felsőruházat gyártás, a fénymásolás, és az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás köréből kerül ki.

Ami a földrajzi eloszlást illeti: a fővárosban alakult a legtöbb Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, összesen tíz, de például Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyékben is többen láttak fantáziát a szövetkezet alapításban.

Alacsony a foglalkoztatási arány

Magyarországon igen alacsony a nyugdíjas korúak foglalkoztatási aránya – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett magyarországi idősoros adatok és az Eurostat európai uniós átlagra vonatkozó számainak az összehasonlításából.

Tavaly az utolsó negyedévben nálunk  a 65-69, illetve a 70-74 éves korosztályban a foglalkoztatási ráta 6,1, illetve 2,8 százalékos volt, miközben 2016-ban az EU átlaga durván kétszer ekkora (12, illetve 6 százalék).

Forrás: KSH

Előnyök cégek számára

A cégek számára költségmegtakarítást tesz lehetővé az ilyen formájú foglalkoztatás: ha munkát szerveznek ki a nyugdíjas szövetkezetekbe, akkor az azt elvégző szövetkezeti tagok – nyugdíjasok – után kisebb közterheket kell befizetniük az államkasszába, mintha aktív korú munkavállalót alkalmaznának.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja után sem egészségügyi hozzájárulást, sem szakképzési hozzájárulást nem kell fizetni és mentes a szociális hozzájárulási adó fizetése alól is. Mentesül továbbá a személyi jövedelemadó fizetés alól a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja által a személyes közreműködés ellenértékeként juttatott élelmiszer. Együttesen a minimálbér mértékéig adómentes a szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak vagy fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalvány formájában megszerzett bevétel, ha havonta nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát. Adómentes továbbá a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagjának vagy családtagjának élelmiszer, fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalvány formájában legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben támogatásként vagy segélyként juttatott bevétel is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .