Nobel díjat ért a győzelem egy vírus ellen

0
591
Flickr

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia a stockholmi Karolinska Intézetben hirdette ki annak a három tudósnak a nevét, akik az orvostudomány terén végzett munkásságukkal kiérdemelték a 2020. évi Nobel díjat.

Az indoklás szerint Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice közösen a vérrel terjedő hepatitisz elleni küzdelemben – amely globális egészségügyi probléma – játszott döntő hozzájárulásukért érdemelte ki a díjat.

A három tudós munkája hozzájárult a vér által terjedő hepatitis kezeléséhez, amely májcirrózist és májrákot okoz az embernek világszerte.  Az áttörés

„lehetővé tette a vérvizsgálatokat és az új gyógyszereket, mellyel életek millióit mentették meg.”

“A történelemben először gyógyítható meg ez a betegség, ami reményeket ébreszt a világ számára a hepatitis C vírus felszámolására” – áll a bizottság közleményében.

Kik a nyertesek?

Harvey J. Alter, a Maryland-i Nemzeti Egészségügyi Intézet orvoskutatója.
Michael Houghton, aki Nagy-Britanniában született, a kanadai Alberta Egyetem Li Ka Shing virológiai professzora. Az egyetem Li Ka Shing alkalmazott virológiai intézetének igazgatója is.
Charles M. Rice, Sacramentóban született és a New York-i Rockefeller Egyetem professzora. 2001 és 2018 között az egyetem Hepatitis C Tanulmányi Központjának tudományos és ügyvezető igazgatója volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .