Nincs sugárveszély

0
955
Pixabay

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megnyugtató jelentésében az áll, hogy jelenleg nincs sugárveszély a Zaporozsjei Erőműben, annak ellenére, hogy az oroszok hadműveleteket hajtanak végre a területéről.

Rafael Grossi, a NAÜ elnöke kommentálta az ukrajnai híreket, miszerint orosz rakéták találták el a kiégett nukleáris üzemanyag-tartály környékét, miután megrongálták az erőmű energiarendszerét. A NAÜ tájékoztatása szerint a tartályon nincs látható sérülés, és az Ukrajna által szolgáltatott adatok azt mutatják, hogy az energodai létesítményben nincs közvetlen veszély a nukleáris biztonságra nézve.

Grossi megismételte, hogy le kell állítani a Zaporozsjei Erőmű biztonságát veszélyeztető katonai akciókat. Bejelentette, hogy mihamarabb szakértői missziót küld oda a helyzet stabilizálására.

A nukleáris biztonsággal kapcsolatos aggodalmat keltő orosz lépések a németországi atomenergiához való visszatérésről szóló vita középpontjában állnak. Az ország utolsó három atomerőművének új biztonsági értékelése azt eredményezheti, hogy a fűtési szezon végéig hálózaton maradnak, hogy csökkentsék a német gáz iránti keresletet Oroszországból, amelynek ellátását a Gazprom módszeresen csökkenti. A zaporozsjei események hozzájárulhatnak ehhez a vitához.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .