Németh: Trump, aki elmegy a falig

0
531

A közép-európai országok két alaptípusra oszthatók aszerint, hogy miként viszonyulnak az Egyesült Államokhoz, de közös elem, hogy erős Amerikára van szükség – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Budapesten.

Németh Zsolt a Trump első éve – merre tart az Egyesült Államok és Közép-Európa szövetsége? című konferencián szólalt fel, amelyen egy, Magyarország mellett további tíz közép-európai államban végzett közvélemény-kutatást is bemutattak.

Németh Zsolt vitaindító előadásában úgy fogalmazott, egyesek azon az “indulatmentes állásponton” vannak Oroszországról, hogy agresszor, de Magyarország számára mégsem jelent közvetlen fenyegetést. Nem tagadják azonban, hogy “jól jön” a NATO biztosította, oroszokkal szembeni védelmi garancia.

A két viszonyulást ismertetve azt mondta, a lengyel alaptípus lényege szerint az Egyesült Államok létezésének értelme, hogy bármi áron védelmet nyújtson Oroszországgal szemben. Bár Lengyelország ma már nem hajlandó akármit megadni ezért a garanciáért, a balti államok talán még mindig igen – vélekedett.

Hozzátette, ezzel szemben a magyarok – akik ebben hasonlítanak például a szlovákokhoz és a csehekhez –  nem hajlandóak olyan diktátumokat elfogadni, amelyek megakasztanák az ország fejlődését.

A két “nézőszögben” közös, hogy

az Egyesült Államok legyen erős, és az majdnem mindegy, hogy mitől

– fogalmazott Németh Zsolt, megjegyezve: ez különbség Nyugat-Európához és Amerikához képest, az ott élők számára ugyanis csupán akkor elfogadható az Egyesült Államok erőssége, ha az megfelelő ideológiai alapokon nyugszik.

Donald Trump amerikai elnök adminisztrációjára hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy kiszámíthatatlan, pedig valójában csak annyira az, amennyire minden üzletember: elmegy a falig – hangoztatta a fideszes politikus.

Úgy véli, az Egyesült Államok és Közép-Európa kapcsolatát alapvetően

két szereplő, Donald Trump és Wess Mitchell európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkár

nyilatkozatai határozzák meg a következő hónapokban.

Németh Zsolt Donald Trump elnökségének kezdetét az eddigi legjobb rajtnak nevezte egy amerikai kormány és Közép-Európa közös történelmében, és arra szólított fel, hogy “ne rontsuk el” a folyamatot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .