Carles Puigdemont megvédte a függetlenséget. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Nem kért politikai menekültjogot Brüsszelben Carles Puigdemont, menesztett katalán elnök, és kormánya öt tagjával együtt hazatérnek – jelentette be brüsszeli sajtótájékoztatóján maga Puigdemont. Mint mondta, mérlegelniük kell, hogy hazatérve letartóztatják őket. Megvédte Katalónia függetlenségének kihirdetését, mert szerinte ezzel képviselték a népszavazásban kifejeződött akaratot. De azt is mondta: tiszteletben fogják tartani a decemberi előrehozott választás eredményét, amelyet a spanyol kormány írt ki.

Nem elmenekült Barcelonából Brüsszelbe, hanem európai uniós állampolgárként átlépte a határt és az unió központjába utazott – mondta Carles Puigdemont, aki a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy által menesztett katalán kormány öt tagjával együtt tartott sajtótájékoztatót a belga fővárosban.

Korábban elterjedt a találgatás, hogy

esetleg politikai menekültjogot kér Puigdemont,

de ez így szóba se került a nemzetközi sajtó előtti nyilatkozatában.

Puigdemont a hétvégén kormánya néhány tagjával együtt Brüsszelbe utazott, miközben a spanyol főállamügyész bejelentette: 30 év börtönnel sújtható zendülés és más bűncselekmények gyanúja miatt eljárást indít katalán vezetőkkel szemben.

A sajtó előtt a katalán politikus hosszasan beszélt arról, hogy az október elsejei népszavazás eredménye után a katalán parlamentnek és neki, a Generalitat vezetőjének nem volt más választása, mint kinyilvánítania a tartomány függetlenségét.

„Ezért vállalok minden felelősséget, de nem volt más lehetőségem, mint a referendum végeredményét képviselni”

– fogalmazott Puigdemont.

Az exelnök felrótta a spanyol központi kormánynak, hogy a népszavazás után megnövekedett a feszültség a tartományban, és az elmúlt egy hónapban érdemi párbeszédre lehetőség se volt a madridi vezetéssel. Deklarálták a katalón függetlenséget, amelyet a spanyol kormány nem vesz tudomásul, de nem is mérlegel.

Puigdemont szerint a spanyol alkotmány 155. cikkelyét – amelynek alapján a madridi kormány átvette az irányítást a tartomány felett – értelmezése szerint nem lehetett jogszerűen alkalmazni.

Rajoy spanyol miniszterelnök a katalán kormány mellett a parlamentet is feloszlatta, és december 21-ére új választást írt ki. Ennek eredményét tiszteletben fogja tartani, ha tisztességes körülmények közt tartják meg – mondta Puigdemont, felszólítván a katalánokat arra, hogy vegyenek részt a választáson, hogy visszakerülhessen a tartomány irányítása Katalóniába.

A jövőről szólva a katalán politikus úgy vélte, hogy a spanyol kormány részéről

semmi garanciáját se látja a katalán érdekek érvényesítésére.

A közelebbi időről úgy fogalmazott, hogy nem tudja, mit hoznak a következő órák és napok, s amíg lehet, képviseli a katalán érdekeket. Azt is mondta később – meglehetősen rejtélyesen -, hogy kormánya tagjaival „folytatják az elkezdett munkát”.

A mindenkit érdeklő kérdésről – mit szándékozik tenni most – csak újságírói kérdésekre beszélt. Amint lehetősége lesz, visszatér hazájába – mondta Puigdemont, később már többesszámban azt mondta, hogy

„mérlegelniük kell azt is, hogy hazatérve letartóztatják őket”.

Ugyancsak kérdésre mondta el, hogy nem beszélt belga politikusokkal egy napos brüsszeli tartózkodása idején. Nem akart senkit kellemetlen helyzetbe hozni – tette hozzá magyarázólag Carles Puigdemont.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .