Münchenben lesz az európai rabbi konferencia központja

0
942
CER

A nácizmus egykori fellegvárába költözik Londonból az európai rabbi konferencia – ezt akkor jelentették be szimbolikusan a második világháborút lezáró győzelem napján amikor átadták a Lord Jakubovits díjat Márkus Söder bajor miniszterelnöknek, aki “sokat tett a zsidók életének javításáért Európában.”

Tavaly rendezték meg az első európai rabbi konferenciát Münchenben, amely Hitler nemzetiszocialista mozgalmának kiindulópontja volt. Pinchas Goldschmidt rabbi, az európai rabbi konferencia elnöke nyilatkozott a Deutsche Welle német közszolgálati portálnak. Elmondta, hogy az első pillanatban őrültségnek tartotta az egészet hiszen München az európai zsidóság szemében a nácizmus szellemi központját jelentette. Súlyosbította a bajor főváros megítélését, hogy 1972-ben palesztin terroristák itt támadták meg az izraeli küldöttséget a müncheni olimpián. 11 izraeli sportolót megöltek.

Pinchas Goldschmidt rabbi Moszkvából érkezett, ott volt főrabbi mindaddig amíg Putyin meg nem indította háborúját Ukrajna ellen. Bár az orosz elnök nácinak nevezi az ukrán vezetést, de a főrabbi nem hisz ebben hiszen Volodimir Zelenszkij elnök is zsidó.

“Bátor új kezdet München kiválasztása“

– hangsúlyozta az európai rabbi szövetség elnöke.

A német zsidó közösség nevében a 90 éves Charlotte Knobloch beszélt a bajor kormányfő kitüntetése alkalmából Münchenben. Ő korábban a Németországban élő zsidó közösség vezetője volt. Most emlékeztetett arra, hogy az antiszemitizmus nem múlt el Németországban, mert annak keleti részén, az egykori NDK-ban, nem dolgozták fel a náci múltat. Így kerülhetett sor antiszemita megmozdulásra Halle városában 2019-ben. A Jom Kippur alkalmából megtámadták a zsinagógát Halleban, és ez félelmet váltott ki a Németországban élő zsidók körében. Markus Söder bajor miniszterelnök akkor ellátogatott a müncheni zsinagógába, és fokozott védelmet ígért a zsidó közösségnek Münchenben és egész Bajorországban.

Intenzív rabbi képzés Németországban

Mind ortodox mind neológ rabbikat képeznek jelentős számban Németországban, ahonnan azután “exportálják”  őket a világ minden tájára. Berlinben a Chabad közösség épít egy ilyen rabbi képző központot 40 millió euróért. Ez júniusban meg is nyílik. Frankfurtban Zsidó Akadémia épül, melynek tervezett nyitási dátuma 2025.

Andrei Kovacs, az 1700 éves zsidó élet Németországban szervezet elnöke a müncheni központot méltatta.

Marcus Söder bajor miniszterelnök megköszönve a zsidó kitüntetést, azt hangsúlyozta, hogy mindazok, akik fenyegetni akarják a zsidókat szembetalálják magukat a bajor állammal:

“Teljes mértékben intoleránsak vagyunk az intoleranciával szemben.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .