Mire jó a személyi kölcsön valójában: 3 helyzet, amikor érdemes lehet felvenni

0
714
K&H

Egy hitel felvétele minden esetben megfontolt döntést igényel, hiszen a kapott összeg fejében hosszú távra vállalunk pénzügyi kötelezettséget. A kölcsönök ugyanakkor sok esetben hasznos segítséget jelenthetnek szükséghelyzetben, egy hirtelen felmerült, nagyobb összegű kiadás esetén ugyanúgy, mint egy lakásfelújítás, esetleg egy gépkocsivásárlás alkalmával.

Mostani bejegyzésünkben 3 olyan élethelyzetet mutatunk be, amikor érdemes lehet megfontolni a személyi kölcsön igénylését. Előtte pedig nagy vonalakban megnézzük, hogy kik és milyen feltételek mellett lehetnek jogosultak ennek igénybevételére.

Kik igényelhetnek személyi kölcsönt? Milyen feltételek mellett?

A személyi kölcsön és a jelzáloghitel közötti alapvető különbség, hogy előbbi esetében nem biztosítunk fedezetet a kapott összegért cserébe, ezért a pénzintézetek is szigorúbb feltételeket támaszthatnak a hitelbírálat során. Ilyen az előírt minimális életkor – egyes pénzintézetek szabályai akár a 25. életév betöltését is megkövetelhetik, szemben a fedezettel rendelkező kölcsönökkel, ahol jellemző a 18 éves alsó korhatár.

A munkaviszony megléte szintén alapvető elvárás, hiszen a bank csak fizetőképes ügyféllel fog szerződni. A legtöbb esetben az elmúlt 3 hónapot vizsgálják, ugyanakkor előfordulhat, hogy fél vagy akár egy év folyamatos jogviszony igazolását is elvárja a bank.

A fedezet nélküli személyi kölcsön esetében kiemelt jelentőséggel bír a jövedelem mértéke, hiszen ehhez viszonyítva állapítják meg a legmagasabb felvehető összeget. A minimálisan elvárt összeg bankonként eltérő, a legalább nettó 65 ezer forintos jövedelemre ugyanúgy találhatunk példát, mint a minimum nettó 120 ezer forintosra. Ezen túl pedig úgymond negatív feltétel, hogy az igénylő ne szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) nyilvántartásában.

Mikor lehet jó megoldás a személyi kölcsön?

A személyi kölcsön szabadon felhasználható, az igényléshez pedig nemcsak fedezetre, hanem akár kezes vagy adóstárs bevonására sincs szükség. Nézzünk is meg néhány élethelyzetet, amikor hasznos segítség lehet!

Sürgős orvosi beavatkozás finanszírozása

Ha gyorsan van szükségünk orvosi segítségre, sok esetben csak a magánegészségügy jelentheti a megoldást. Ugyanakkor a magánszektorban már egy konzultációnak is komoly ára lehet, nem is beszélve az egyes vizsgálatokról vagy műtétekről. Ha nincsen elegendő félretett pénzünk valamilyen halaszthatatlan beavatkozás finanszírozására, akkor egy személyi kölcsön a legtöbbször segítséget jelenthet ilyen helyzetekben.

Otthonfelújítás vagy korszerűsítés

Az elmúlt évek egyik slágertémája volt az otthonfelújítási támogatás, amelynek keretében az igénylő családok legfeljebb 3 millió forint összegig visszaigényelhették a lakásfelújításra fordított kiadásaikat. A támogatás megszűnésével a személyi kölcsön felvétele jó alternatívát, akár még megtérülő beruházást is jelenthet ilyen helyzetekben, például, ha egy komolyabb korszerűsítésre fordítjuk azt.

Adósságrendezés

A kölcsönök, az áruhitelek vagy a hitelkártyák számos helyzetben és különböző igényekre jelenthetnek hasznos segítséget, ugyanakkor minden felvett összeget egy idő után vissza is kell fizetni. Elképzelhető azonban, hogy ekkor sokkal rosszabb feltételekkel törlesztünk, mint a piacon aktuálisan elérhető konstrukciók keretében tehetnénk. A hitelkiváltó, vagy más elnevezéssel adósságrendező hitelek lényege, hogy meglévő egy, vagy több hitelünket válhatjuk fel egy kedvezőbb megoldással, jellemzően alacsonyabb kamatozású vagy hosszabb futamidejű kölcsönnel.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője az K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .