Frissítve!!! Washington kész beavatkozni Venezuelában

0
7516
Mike Pence

Mike Pence amerikai alelnök azt mondta, hogy békés átmenetet akarnak Venezuelában, de Donald Trump egyértelművé tette, kész bármire az ügy érdekében. Pence ezt Bogotában közölte, ahol részt vett a Lima Csoport tanácskozásán és találkozott Juan Guaidoval, a venezuelai házelnökkel, aki január vége óta a nemzetközi közösség támogatta ideiglenes elnökként lép fel.

A Lima Csoport lemondásra szólította fel a venezuelai elnököt, Nicolas Madurót. A kolumbiai külügyminiszter, Carlos Holmes Trujillo úgy fogalmazott, hogy a demokratikus választások érdekében a Lima Csoport távozásra szólítja fel az álnok Madurót, ne bitorolja többé ezt a közhivatalt, amelyet megcsúfolt. Tartsa tiszteletben a nemzetgyűlés alkotmányos jogosítványait és az ideiglenes elnököt, Juan Guaidót.

A Lima Csoport a venezuelai válság békés rendezésének támogatására alakult 2017 augusztusában. Az egyezményt aláíró 13 közép-, illetve dél-amerikai állam és Kanada ülésén most az amerikai alelnök is részt vett a venezuelai helyzet súlyosbodása miatt.

A venezuelai helyzet már polgárháborúval fenyeget. A nemzetközi segélyszállítmányok még mindig a kolumbiai és a brazil határon vesztegelnek, emiatt elkeseredett harc kezdődött a lakosság és a venezuelai hadsereg között.

Az is beszédes fejlemény, hogy őrizetbe vették a spanyolajkú amerikaiak legnépszerűbb televíziójának, az Univisionnek a riporterét és forgatócsoportját a venezuelai elnöki palotában, mert Maduronak nem tetszettek a kérdések. A forgatócsoportot ma kiutasítják Venezuelából.

Brazília nem engedni az USA-nak, hogy a területéről támadja meg Venezuelát – közölte korábban Mourão brazil alelnök a TV Globo brazil televíziónak Bogotában, a Limai Csoport találkozóján adott nyilatkozatában. A brazil kormányzat inkább a diplomáciai és a gazdasági nyomásgyakorlás híve.

Ha Donald Trump mégis a katonai beavatkozás mellett dönt, könnyen egyedül maradhat, hiszen még a szélsőjobboldali brazil elnök és kormánya támogatására sem számíthat ilyen esetben.

Frissítve: az oroszok szerint máris különleges amerikai katonai egységeket vezényeltek Puerto Ricóba

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára szerint az amerikai csapatmozgások készülő venezuelai beavatkozásra utalnak. A Vlagyimir Putyin orosz államfő bizalmasaként számon tartott Patrusev azt nyilatkozta egy orosz lapnak, hogy “Az USA arra készül, hogy fegyveres támadást intézzen egy független állam ellen”. Ezt az is bizonyítja, hogy Washington különleges katonai egységeket vezényelt Puerto Ricóba, s katonákat küldött Kolumbiába is. (Euronews, O Globo, hvg.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .