Miért váltották le a cisztercita főapátot Zircen?

0
1218
Facebook

A több jelentős gimnáziummal és komoly gazdasági szervezettel rendelkező cisztercita rend vezetőjét leváltotta a Vatikán, és helyette három pápai megbízott irányítja a szerzetesrend ügyeit Magyarországon: maga a cisztercita generális – vagyis a rend római vezetője, a pannonhalmai főapát és egy kismarosi apátnő. Az előző vezetést felfüggesztették pénzügyi problémák miatt. Bérczi L. Bernát eddigi főapátot Dallasba “száműzték”.

Hol a fő probléma? A cisztercita rend eddigi vezetése irányítani akarta az iskolákat noha nem értett hozzá. Fontos iskolákat üzemeltet a cisztercita rend: Szent Imre gimnázium Budapest, Székesfehérváron a Szent István, Egerben a Gárdonyi Géza, Pécsen a Nagy Lajos és a Szent Margit gimnázium. Ezekből a gimnáziumokból  érkeztek a feljelentések Rómába: nem kapják meg az állami pénzeket, amelyek jelentős részét a rend vezetői maguknak tartják meg illetve a veszteséges sörfőzdére költik. Tavalyelőtt 71 millió forint volt a veszteség, tavaly 47 millió forint.

A cisztercita rend zavaros pénzügyei köthetők Rétvári Bence belügyi államtitkárhoz is, aki korábban országgyűlési képviselője volt a XI. kerületnek. Itt található a Szent Imre gimnázium, melynek sportcentruma az egyik legnagyobb cisztercita vállalkozás volt.

A valasz.hu portál vizsgálja az ügyet, és folytatást ígért.

A piarista rend is hasonlóképp járt korábban

Sikertelen gazdasági  vállalkozásba fogott ez a rend is, melynek gimnáziuma visszakapta híres épületét, ahol sokáig az ELTE bölcsészet tudományi kara működött  a rendszerváltásig. A piarista rend főapátja elzálogosította a váci kolostort, melynek szerzetesei meglepve tapasztalták, hogy egy bank szakértőket küldött az épület állagának felmérésére. Minthogy nem tudtak az egész ügyről semmit, ezért Rómához fordultak, ahonnan meg is érkezett a piarista rend generálisa. Elbocsátotta az egész piarista vezetést, és megmentette a váci kolostort. Az ügy nemigen került a magyar sajtóba hiszen furcsa fényt vetett volna a szerzetesrendek irányítására illetve az együttműködésre az állam és a katolikus egyház között a nemzeti együttműködés rendszerében.

Az is érdekes, hogy a katolikus egyház a pannonhalmi főapátot is bevonta a zirci ügyek rendezésébe holott a bencés rend nincs igazán jóban a nemzeti együttműködés rendszerével. Orbán Viktor nemigen rajongott a rend korábbi vezetőjéért, Várszegi Asztrik püspökért, de utóda Hortobágyi Cirill sem tudta elérni, hogy a bencés rend lekerüljön a nemzeti együttműködés rendszerének feketelistájáról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .