Miért beteg az Orbán-futball?

0
3072

Idáig azt hittük, hogy Orbán Viktor szereti a futballt. Mit szereti? Annyira rajong érte, hogy kormányülést, vagy fontos nemzetközi tárgyalást is képes otthagyni egy futballmeccsért.

Különösen akkor, ha a Videoton játszik. Vagy a Felcsút, mely csapatnak Puskás Ferenc Akadémia a neve.

Meg hát, tudjuk, nemrégiben még maga is focizott.

Minden jel arra mutatott, hogy a miniszterelnök szereti a futballt, s még azt a változatát is kedveli, amelyet Magyarországon játszanak.

Most kiderült, hogy Orbán Viktor nem szereti a futballt. Legalábbis, azt a futballt nem szereti, amelyik jó és eredményes. Hiába szokta azt nyilatkozni idehaza, hogy a tao-ból származó sok milliárd forint nem közpénz, mert magánemberek és magáncégek adományaiból jön össze, most kiderült, hogy hét évvel ezelőtt megállapodott az EU-val arról, hogy a tao közpénz. De nemcsak erről, hanem arról is, hogy – az EU-val kötött megállapodás értelmében – addig maradhat a tao, ameddig a magyar csapatok csak jelentéktelen szerepet játszanak a nemzetközi porondon, és a magyar játékosok sem szerepelnek komolyan vehető csapatokban.

Ezt a megállapodást Orbán Viktor nem kötötte a magyar adófizetők orrára, de talán még a Fideszben is csak kevesen tudtak erről. És aki tudta, az hallgatott, mint a sír. Eddig. Mert mostanra kiderült, hogy nem lehet tovább hazudozni. A tao közpénz, és ezt a rendszert addig lehet fenntartani, ameddig a magyar futball olyan, amilyen. (Mondjuk így: szar.)

Kell tehát a tao-pénz, de nem azért, hogy a magyar futball jobb legyen, hanem hogy a mostaninál is több stadion épülhessen Magyarországon. Mert bár a stadion nem tud focizni a labdarúgók helyett, viszont pénzt hoz az építtetőknek. Akik, tuggyukkik. Leginkább Mészáros Lőrincnek és Garancsi Istvánnak hívják a stadionépítőket. Idővel talán a miniszterelnök veje, Tiborcz István is labdába rúghat, de őt most az Elios-ügy miatt átmenetileg a kispadra száműzték.

Persze, ne legyünk igazságtalanok, nem kizárt, hogy Orbán valahol, a lelke mélyén szereti a focit. Csak hát a pénz még a focinál is kedvesebb neki. És ezért inkább stadiont épít, mert az hamarabb termőre fordul, mintha az amúgy tehetséges magyar fiatalokból nemzetközi szinten is sikeres, de legalábbis elfogadható futballistákat nevelnének.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .