Meghalt Birkás Ákos

0
668
MTI Fotó: Czimbal Gyula

A nemzetközileg is egyik legelismertebb magyar festőművész, a kortárs magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakja 77 éves volt.

Birkás Ákos halálhírét a Knoll Galéria jelentette be, amelynek egyik alapítója volt. 1989-ben hozták létre Hans Knoll-lal, ez volt az első, nemzetközi művészetet bemutató kortárs galéria Budapesten.

A festőművész 1941-ben született Budapesten, a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után az 1960-as években önarcképeket és portrékat készített, a hetvenes évek elején konceptuális indíttatású, realista képekre váltott, majd a fénykép eszközével folytatta mű és környezete, mű és befogadó viszonyával kapcsolatos kutatásait.

1985-ben kezdte el absztrakt Fej-sorozatát, ami az évek során monumentális sorozattá bővült. E munkáinak egyetlen motívuma az ovál forma, amely sokrétű értelmezési lehetőséget hordoz. 2000-től többek között olyan társadalmi kérdésekkel foglalkozott nagyméretű realista képein, mint a globális migráció problematikája.

Egy 2014-es interjúban úgy fogalmazott:

„Azt szeretném csinálni, ami érdekel.

Nem bizonyos fajta képeket akarok gyártani, hanem azt csinálni, ami érdekel, és abban bízom, hogy lesznek, akiket ez jobban érdekel, mint a képgyártás.”

Közben 1966-tól közel 20 évig a Képzőművészeti Szakiskola, 1990-től a Képzőművészeti Főiskola tanára volt, emellett külföldön is tanított, például Salzburgban és Párizsban.

Az évek során

rengeteg egyéni kiállítása volt Magyarországon és külföldön is,

többek között Bécsben, Párizsban, Brüsszelben és Münchenben. Munkái olyan neves múzeumokban tekinthetők meg, mint a New York-i Guggenheim Múzeum, a bécsi MUMOK, a grazi Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum, a linzi Neue Galerie, Budapesten pedig a Ludwig Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.

2009-ben portréfilmet készített róla a francia Arte csatorna

Akos Birkas – Painter címmel.

Birkás Ákos rengeteg díjat kapott, kitüntették többek között Herder-díjjal (1989), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével (2008) és Prima Primissima-díjjal (2017) is. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..