Megállítható-e a tömeges afrikai migráció Líbiában?

0
1848
Forrás: Wikimedia Commons

Franciaország hot spotokat hoz létre Líbiában. Ezt maga Macron elnök jelentette be Orleansban, ahol meglátogatott egy migráns menedékhelyet. Egyben közölte: minden Franciaországban élő migránsnak fedél kell, hogy legyen a feje fölött az év végéig. Jelenleg többezer migráns hajléktalan Franciaországban, ahol menekült kérelme elbírálására vár.

Macron elnök azt szeretné, ha a migránsok nem érkeznének ezerszámra Líbián keresztül Európába. Az év eleje óta a számuk meghaladta a 100 ezret. Jobbára Olaszországba érkeznek, de Itália immár megtelt. A római kormány segítséget kért Brüsszeltől és egyben jelezte: ha minden így megy tovább, akkor lezárhatják a migránsokat szállító hajók és bárkák elől az olasz kikötőket. A migránsokat szállító hajók ebben az esetben francia kikötőkbe érkeznének. Macron elnök ezt szeretné elkerülni.

Párizs mellett Saint Cloudban tárgyaló asztalhoz ültette Líbia két erős emberét. Ők meg is állapodtak abban, hogy amint lehet választásokat tartanak Líbiában. Ennek nyomán létrejöhet az egységes állam,  mely képes lehet kezelni a migráns kérdést. Macron elnök elmondta: információi szerint 800 ezer-egymillió migráns él jelenleg Líbia területén. A többségük borzalmas körülmények között. Számukra állítanának fel hot spotokat a franciák Líbiában. Ott elbírálják a menedék kérelmeket. Kiderülne: a migránsok többsége nem politikai menekült hanem a nyomor elől akar kivándorolni Afrikából. Ezeket a központokat már a nyáron meg szeretné nyitni Franciaország Líbiában.  Csakhogy ott jelenleg teljes a káosz!

Az Elysee palota ezért gyorsan közzé is tett egy közleményt, mely szerint a központok Líbiában akkor nyílnak majd meg, ha erre meglesznek a megfelelő feltételek. Az EU megosztott az ügyben: Tusk elnök például híve annak, hogy állítsák meg a bevándorlást már Líbiában. A tagországok többsége azonban fázik attól, hogy a háborúskodás kellős közepén Líbiában aktív szerepet vállaljon. Magyarország ebben a kérdésben Franciaország álláspontját osztja. Macron elnök ezzel kapcsolatban kijelentette: Franciaország ezt megcsinálja! Vagy Európával együtt vagy akár egyedül is! Ehhez szükség lenne egy működő líbiai államra, de erről csak szándék nyilatkozat van, eredmény még nincs…

FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .