Meg vannak számlálva az óraátállítás percei

0
8459
MTI/EPA/Andreas Gebert

Jean-Claude Juncker még ma az Európai Bizottság elé viszi az évenként kétszeri óraátállítás megszüntetését. Amennyiben a bizottság elnökének javaslatát elfogadják, akkor hamarosan búcsút mondhatunk a számítások szerint gazdasági előnyökkel járó, ám nagyon sokak számára kellemetlen óraátállításnak.

 

A nyári időszámítás egy olyan, széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik. A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette, majd 2001-ben irányelvben rögzítette.

Előnyök

Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, vagy a kertjükben dolgoznak. Előny az is, hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Hátrányok

Az óraátállításnak azonban hátrányos következményei is vannak. Az ellenzők szerint az óraátállításból eredő energiamegtakarítás nem jelentős, miközben az emberi egészségre, közérzetre rövid távon hátrányos hatású az óra átállítása.

Ráadásul kényelmetlen, és zavart okoz a különféle berendezések óráinak átállítása évente kétszer – igaz, a legtöbb modern elektronikus készülék ezt automatikusan elvégzi.

A szezonális depresszióban szenvedőknek kedvezőtlen, hogy a reggelek újra sötétek és ezt szerintük nem ellensúlyozza, hogy esténként tovább van világos.

Mikor állítjuk át az órákat?

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .