Kezdőlap Címkék óraátállítás

Címke: óraátállítás

A magyarok többsége eltörölné az óraátállítást

0

A Publicus Intézet által a Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatáson megkérdezettek háromnegyede (78 százalék) szerint jobb lenne, ha nem állítanánk át évente kétszer az órát, hanem egy időszámítás lenne hazánkban, és Európában. Mindössze 14 százalék gondolja másként.

Leginkább a 45 év felettiek, és a városokban, illetve községekben élők gondolják, hogy jobb lenne óraátállítás nélkül (86-81 százalék); az óraátállítás mellett leginkább a 30 évnél fiatalabbak (26 százalék), illetve a Budapesten élők (23 százalék) vannak.

A válaszadók kétharmada (62 százalék) szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, amikor este tovább van világos. Tízből hárman (28 százalék) vannak — az egyébként “eredeti” — téli időszámítás mellett.

Tízből két megkérdezett úgy tudja, hogy az óraátállítás azért van, mert konkrét gazdasági haszna van, míg tízből négyen úgy gondolják, hogy már nincs semmilyen gazdasági haszna, harmaduk szerint pedig ez az egész csak egy hagyomány.

A kutatás eredményei között semmilyen, a pártok támogatottságán alapuló törésvonallal nem találkozunk.

Meg vannak számlálva az óraátállítás percei

0

Jean-Claude Juncker még ma az Európai Bizottság elé viszi az évenként kétszeri óraátállítás megszüntetését. Amennyiben a bizottság elnökének javaslatát elfogadják, akkor hamarosan búcsút mondhatunk a számítások szerint gazdasági előnyökkel járó, ám nagyon sokak számára kellemetlen óraátállításnak.

 

A nyári időszámítás egy olyan, széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik. A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette, majd 2001-ben irányelvben rögzítette.

Előnyök

Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, vagy a kertjükben dolgoznak. Előny az is, hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Hátrányok

Az óraátállításnak azonban hátrányos következményei is vannak. Az ellenzők szerint az óraátállításból eredő energiamegtakarítás nem jelentős, miközben az emberi egészségre, közérzetre rövid távon hátrányos hatású az óra átállítása.

Ráadásul kényelmetlen, és zavart okoz a különféle berendezések óráinak átállítása évente kétszer – igaz, a legtöbb modern elektronikus készülék ezt automatikusan elvégzi.

A szezonális depresszióban szenvedőknek kedvezőtlen, hogy a reggelek újra sötétek és ezt szerintük nem ellensúlyozza, hogy esténként tovább van világos.

Mikor állítjuk át az órákat?

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK