Máris támogatják pénzzel az Audi-sztrájkot

0
2230

Ötmillió forintot ad az Audi-szakszervezetnek egy másik, szintén német multiknál szerveződő érdekképviselet. Az ÉTMOSZ „újkori mohácsi csatának” tartja a győri sztrájkot.

„A tét óriási, az AHFSZ „all-in”-t (mindent egy lapra) mondott, ez a küzdelem azonban nem csak az Audiról és az AHFSZ-ről szól. Ez a bérharc a magyar munkavállalók általános érdekérvényesítő képességéről és a tőkeerős, a világ vezető járműgyártója erőfölényének ellensúlyozásáról szól” – áll abban a Facebook-kiírásban, amelyet az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ) tett közzé.

Az érdekvédők 5 millió forintot adnak

az Audi Hungária Független Szakszervezetének arra, hogy abból a munkabeszüntetés idején kieső bért tudják fizetni.

Az ÉTMOSZ először tavaly februárban a német Bosch itteni üzemében tartott – szintén bérvita miatti – figyelmeztető sztrájkkal hívta fel magára a figyelmet. Azóta a szintén német ThyssenKrupp jászfényszarui üzemében és a Magyar Postánál alakult szervezete.

Az újkor mohácsi csatáját most az AHFSZ Győrben vívja – fogalmaz az ÉTMOSZ. Szerintük ha itt elbuknak a munkatársak, akkor

az ország munkavállalói a teljes kiszolgáltatottság szélére sodródhatnak.

Egy esetleges sikertelen általános sztrájk visszavetheti az egyébként sem erőtől duzzadó munkavállalói érdekérvényesítésbe vetett hitet.

Ezért a szakszervezet az ötmilliós adomány mellett közösségi pénzgyűjtést indított.

Ahogyan arról a nap folyamán írtunk, az Audi sztrájkja a Volkswagen csoport egészét érintheti a motorok gyártásának leállása miatt. Az AHFSZ sztrájkalapjának van tartaléka a munkabeszüntetés egy hetére.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .