Magyarországon a halálkamionos banda körözött tagja

0
625

A bolgár férfi előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a bíróság.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség “bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványozta” egy 34 éves bolgár férfi előzetes letartóztatását, aki 2015 júniusában a „parndorfi” bűnszervezet vezetőinek megbízásából pénzért három, a „parndorfi” ügyben szereplő

embercsempészt Bulgáriából Magyarországra hozott,

két esetben pedig az embercsempész-szállítást úgynevezett előfutóként kísérte.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a „parndorfi” ügytől elkülönített ügyben folytat nyomozást a 34 éves bolgár férfi ellen. A férfi ellen nemzetközi és európai elfogatóparancsot adtak ki, ami alapján a bolgár hatóságok 2017. augusztus 8-án elfogták, majd augusztus 28-án átadták a magyar hatóságoknak.

Az NNI nyomozói a férfit őrizetbe vették és “bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt” gyanúsítottként hallgatták ki. A megalapozott gyanú szerint a férfi 2015 júniusában a „parndorfi” bűnszervezetet vezetőinek megbízásából pénzért Bulgáriából három embercsempész sofőrt Magyarországra hozott. A három embercsempész közül kettőt ő vett rá arra, hogy

pénzért vigyenek a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat a határ közeléből Nyugat-Európába.

Ennél a két szállításnál előfutóként is segítette az embercsempészést. Mikor az utolsó szállításnál az embercsempész sofőrt Magyarországon elfogták, a 34 éves gyanúsított visszament Bulgáriába.

Az ügyészség szerint a férfi előzetes letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága, a kiszabható büntetés (2-től 16 évig terjedő börtön) és a férfi külföldi kötődése miatt

tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne.

Ezt támasztja alá az is, hogy a férfit elfogni is csak nemzetközi és európai elfogatóparanccsal sikerült.

Ezen kívül a bűncselekmény szervezettsége, nemzetközi vonásai, valamint az elkövetés módja miatt tartani lehet attól, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a bűnszervezet többi tagjának figyelmeztetésével a bizonyítási eljárást megnehezítené, veszélyeztetné. A bűncselekmény szervezettsége, a rendszeres haszonszerzésre törekvés és a többszöri szállítás folytán a bűnismétlés veszélye is az előzetes letartóztatás elrendelését indokolja.

Védõruhába öltözött helyszínelõk a teherautónál, 2015. augusztus 27-én.
Fotó: MTI/EPA/Roland Schlager

A “parndorfi ügy” a vádirat 25. pontjában szerepel, elkövetésével az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottakat vádolja.

Eszerint 2015. augusztus 26-án hajnalban Mórahalom térségében egy hűtőkamionba szállították be az 59 férfit, 8 nőt és 4 gyereket, akik iraki, szíriai, afgán, illetve iraki származásúak voltak. A negyedrendű vádlott vizet adott a migránsoknak, majd bezárta a raktér ajtaját.

A szellőzés, ablak nélküli raktér 15 négyzetméter sem volt, ajtaját csak kívülről lehetett nyitni, emberek szállítására alkalmatlan volt.

A hűtőkamion előtt az első- és a másodrendű vádlott haladt egy-egy autóval. A negyedrendű vádlott által vezetett hűtőkamion mögött a harmadrendű vádlott ment egy kocsival. Közben a vádlottak folyamatos telefonos kapcsolatban álltak.

A Kecskemétről a magyar-osztrák határ felé tartó hűtőkocsiban az emberek

a légszomj, túlmelegedés, kiszáradás miatt 30-40 perc elteltével dörömbölni, kiabálni kezdtek.

Jelzésüket a vezető észlelte, de az elsőrendű vádlott azt az utasítást adta, hogy ne foglalkozzon a raktérbe zárt emberekkel, az ajtót ne nyissa ki, folytassa útját. A vádlottak

tudták, hogy a hűtőkamionban nincs levegő.

A hűtőkamionban lévők kitartó dörömbölésére az elsőrendű vádlott a telefonban felindultan azt is mondta: a halálukat akarja, és ha ez megtörténik, a negyedrendű vádlott Németországban tegye ki a holttesteket. A másodrendű vádlott pedig telefonon azt mondta a negyedrendűnek, hogy tegyen úgy, mintha nem is hallaná a raktérből kiszűrődő dörömbölést, a bent lévők “dögöljenek meg”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .