Magyarország a cégbirodalmak országa

0
530

Még mindig kisebbségben vannak Magyarországon a teljesen új alapítású cégek, ugyanis az új cégek zöme tulajdonosain vagy cégjegyzésre jogosultjain keresztül korábbi vállalkozásokhoz  köthetők. A nem egészen tízmilliós Magyarországon 650 ezer olyan magánszemély van, aki tulajdonosként vagy aláíróként közvetlenül köthető egy működő céghez.

A hazai cégek száma csökkenő tendenciát mutat, de az általuk megformált céghálózatok továbbra is rendkívül összetettek – összegzi a helyzetet az Opten céginformációs cég elemzése. A folyamat részben természetesnek is mondható, hiszen nem ritka, hogy egy vállalkozás első nekifutásra nem működik, vagy egy korábbi cégből kiválnak egyes szereplők.

Ugyanakkor az arányok ilyen irányú eltolódása nem tekinthető egészségesnek, különösen, ha azt is hozzávesszük, hogy a címkapcsolatokat is vizsgálva az új szereplők 78 százaléka köthető korábbi céghez.

Régi szereplők az újonnan piacra lépő cégekben

Forrás: Opten

Kapcsolt vállalkozások

Hazánkban gyakorlatilag már lassan az számít ritkaságnak, ha egy cégnek nincsenek kapcsolt vállalkozásai. Még egy viszonylag szigorú csoportképzés szerint is 65 ezer különálló cégcsoport található ma Magyarországon. Ezek között darabszámban természetesen a 2-3 céget számláló cégcsoportok dominálnak, de több olyan cégcsoport is azonosítható, amely több mint 100 cégtagot számlál. Egy cég megítélését, hitelképességét befolyásolhatja a cégcsoport összesített tőkeellátottsága (vagy éppen ennek hiánya), ezért a nagy cégcsoportok nem feltétlen segítik a tisztánlátást az üzleti életben – jegyzi meg az Opten.

Forrás: Opten

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .