Magyar vizslák az amerikai reptereken

0
377
Forrás: flipboard.com

Folyamatosan cseréli le kutyáit az amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal. A reptereken szolgáló kutyák zöme ma már lógó fülű fajták, köztük magyar vizslák. Kevésbé ijesztik meg a gyerekeket, mint a hegyes fülűek.

Évek óta kutyacsere zajlik az amerikai repülőtereken szolgálatot teljesítő (az utasokat figyelő, valamint drogot és bombát kiszagoló) 1200 négylábú körében – derül ki a Washington Examiner cikkéből. A hegyes fülű fajtákat lógó fülűekre cserélik. Az amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatalban (Transportation Security Administration – TSA) úgy találták, hogy a lógó fülű kutyák fogadtatása az utasok részéről kedvezőbb a hegyes fülűekénél.

„Nem ijesztik meg a gyerekeket”

– nyilatkozta a TSA részéről David Pekoske. A TSA egyébként a szövetségi ügynökségek között a második legtöbb kutyát alkalmazza. (Naponta legalább 20 ezer belföldi fel-és leszállló, kétezer nemzetközi járat utasait ellenőrzik a TSA emberei a kutyák segítségével is.)

Az amerikai reptereken szolgáló kutyák 80 százaléka már lógó fülű fajta. A tervek szerint a nyugdíjba vonuló kutyák pótlásakor is csak ezeket állítják szolgálatba.

Jelenleg már csak két hegyes fülű kutya dolgozik a reptereken: német juhász és belga malinois. A lógó fülűek besorolásuk szerint sport- és vadászkutyák: labrador és golden retriever, német rövid szőrű és drótszőrű pointer, valamint magyar vizsla (a pointerek és a vizslák rokon fajták, utóbbiaknak is van számtalan „nemzeti” változata, a TSA a magyart használja).

A kutyák egyharmada az utasokat figyeli, kétharmada robbanóanyagokat és drogokat keres. Egy állat és gazdája kiképzése 26-42 ezer dollárba (kerekítve 7-12 millió forintba) kerül. Egyébként minden egyes kutya, amelyik a TSA tenyésztési programjában született, egy 9/11-es áldozatról kapja nevét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .