Lehet-e újra trendi a buta telefon, ha nem éri meg gyártani?

0
669

Sok fiatal fél a függéstől, mely az okostelefonnál gyakran kialakul, ezért visszatérne a buta telefonhoz. A másik ok az ár: egy trendi okostelefon belekerülhet 1600 dollárba is.

Tavaly körülbelül 2,8 millió buta telefont adtak el az Egyesült Államokban , ez a piac mintegy 2%- át jelenti- írja a BBC portál , amely hozzáteszi , hogy bármilyen meglepően is hangzik, de a világ buta telefonjainak körülbelül a 20%- a az Egyesült Államokban talál vevőre. Kik a vásárlók ? Azok, akik az időjárásnak kitett munkahelyeken dolgoznak mint a farmerek vagy az építőmunkások. Aztán pedig itt vannak azok a technofób fiatalok, akik nem kívánnak egész nap az okostelefonon lógni. Végül pedig a gondos szülők egy része buta telefonnal kívánja óvni gyermekét az internet problematikus tartalmaitól.

10 milliárd dolláros éves globális forgalom

Ennyire becsüli a buta telefonok világpiacát a Statista Market Insights. Ez nem túlságosan nagy piac, és ami még nagyobb baj: nem hoz jelentős profitot.

A cégóriások egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy csökkenjen az érdeklődés az okos telefonok iránt vagy hogy a fiatalabb generáció kevesebb időt töltsön IPhone-jával, amely 17 éve jelent meg először a piacon. Már egy egész generáció nőtt fel okostelefonnal a kezében, és az Apple valamint a többi óriás egyáltalán nem szeretné, ha ez megváltozna, mert a nagy pénz a szoftverben és a speciális hardverben van. A buta telefonért nem lehet komoly árat kérni. Sok high tech óriás sok pénzt csinál azzal, hogy maga gyártja az okostelefonhoz a chipeket – ilyen például a dél-koreai Samsung, amely egyáltalán nem akar visszatérni a buta telefonokhoz. Így nem csoda, ha a buta telefonokat gyártó cégek aggódnak a jövőjük miatt. Ráadásul a 2G és 3G hálózatok, melyek számukra készültek szépen lassan kimennek a divatból. Még inkább zavaró a piac jövője szempontjából, hogy mind több munkahelyen elvárás az okostelefon, amelynek alkalmazásai nélkül egyre több cégnél nem is lehet álláshoz jutni.

A megoldás a lebutított okostelefon?

A sikeres vállalkozások olyan telefonokkal kísérleteznek, melyek rendelkeznek internetes kapcsolattal, de rendkívüli mértékben korlátozzák annak használatát. Ilyen a New York-i Light cég Light Phone-ja: ez 299 dollárba kerül – annyiba mint egy olcsó okostelefon. A buta telefonok kedvelőinek ez viszonylag drága, de csak így hoz profitot a gyártó cégnek.

A svájci Punkt a divatban bízik, mert a telefonja elég drága: 750 dollár. Külsőre olyan mint egy okostelefon, de sokkal kevesebbet tud. A svájci cég már 2015- ben kísérletezett egy hasonló telefonnal, amely a beszélgetéseken kívül csak SMS küldésére volt alkalmas, ezenkívül egy naptár és egy óra egészítette ki a kínálatot. A vevők nem kapkodtak utána, így a kísérlet akkor befuccsolt.

Az amerikai Ghost Mode személyre szabással próbálkozik: a Google Pixelt pontosan úgy butítja le ahogy a vásárló akarja. Ez sem olcsó – 600 dollárba kerül – de jóval praktikusabb mint a buta telefon, és aki használja, az nem tűnik technofóbnak a környezetében.

A Minimalist Phone alkalmazást okostelefonon lehet használni arra, hogy mindenki úgy állítsa be a készüléket ahogy neki megfelel. Ily módon mindenki megkaphatja azt, ami neki a leginkább megfelel – írja a BBC portál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .