Kezdőlap Világ Hasznos LED lámpa a COVID ellen

LED lámpa a COVID ellen

0
2202
Facebook

A Journal of Photochemistry and Photobiology B-ben nemrégiben megjelent tanulmányban: A biológia kutatói azt találták, hogy a koronavírus elpusztításának optimális hullámhossza 267 nanométer.

Azt is felfedezték, hogy a 286 nanométeres hullámhossz majdnem ugyanolyan hatékony, kevesebb mint fél percet igényel a koronavírusok több mint 99,9 százalékának megsemmisítése – jó hír, ha figyelembe vesszük, hogy a 286 nm-es LED-izzók sokkal olcsóbbak és könnyebben elérhetők, és felszerelhetők a légkondicionáló és vízrendszerekben.

„Az egész világ jelenleg hatékony megoldásokat keres a koronavírus fertőtlenítésére” – mondja. „A probléma az, hogy egy busz, vonat, sportcsarnok vagy repülőgép vegyszeres permetezésével történő fertőtlenítéséhez fizikai munkaerőre van szükség, és ahhoz, hogy a permetezés hatékony legyen, időt kell adnia a vegyi anyagnak a felszínen való működésre.

„A LED-izzókon alapuló fertőtlenítő rendszerek azonban felszerelhetők például a szellőzőrendszerbe és a légkondicionálóba, és sterilizálhatják a beszívott, majd a helyiségbe kibocsátott levegőt.”

prof. Hadas Mamane elmagyarázza, hogy nagyon egyszerű megölni a koronavírust ultraibolya fényt sugárzó LED-izzókkal.

„De nem kevésbé fontos, hogy olcsóbb és könnyebben hozzáférhető LED-izzókkal gyilkoltuk meg a vírusokat, amelyek kevés energiát fogyasztanak, és nem tartalmaznak higanyt, mint a hagyományos izzók. Kutatásunknak kereskedelmi és társadalmi vonatkozásai vannak, tekintettel arra, hogy ilyen LED-izzókat biztonságosan és gyorsan használhatunk életünk minden területén.”

Az ultraibolya sugárzás a vírusok és baktériumok elpusztításának általános módszere. Az ultraibolya fertőtlenítő izzók megtalálhatók például otthoni víztisztítókban.

Ez év elején a tudósok megállapították, hogy az ultraibolya fénynek a szellőzőrendszerek belsejére történő behelyezése a beltéri helyiségekben gyorsan és hatékonyan hatástalaníthatja mind a levegőben, mind a felületen lerakódott Covid-19-et.

Az izgalmas felfedezés ellenére még nem jött el annak az ideje, hogy bárki otthonában beszerelje.

„Természetesen, mint mindig, amikor az ultraibolya sugárzásról van szó, fontos, hogy világossá tegyük az emberek számára, hogy veszélyes megpróbálni ezt a módszert használni az otthonokban lévő felületek fertőtlenítésére”

„Tudni kell, hogyan kell megtervezni ezeket a rendszereket, és hogyan kell úgy hatékonyan felhasználni, hogy okozzon károsodást az ultraibolya sugárzás.” – figyelmeztet Mamane.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .